La campanya contra els plàstics i la generació de residus centra la nova edició del repte d'innovació, creativitat i emprenedoria Girobòtica, que l'Institut de Ciències de l'Educació (ICE) de la Universitat de Girona promou a les escoles gironines. «Stop plàstic» és el lema i l'objectiu de la convocatòria d'aquest curs.

Girobòtica s'adreça a grups d'alumnes de Primària, formats per un màxim de quatre escolars, que seguint les directrius dels seus mestres hauran de resoldre un repte determinat -en aquest cas, acabar amb els residus plàstics- després d'haver-hi reflexionat, analitzat la situació, buscat informació, investigat i desenvolupat una idea.

Aquest curs, el repte consisteix a plantejar propostes per reduir restes buscant alternatives més sostenibles, reutilitzant objectes utilitzant-los amb la mateixa finalitat o amb una altra i reciclar productes convertint-los en altres de nou, donant-los un altre ús. El treball per participar en el projecte començarà al novembre, quan l'ICE oferirà la formació gratuïta «Aprenentatge a partir de reptes», adreçada a mestres de Primària. Un cop s'iniciï el procés, els organitzadors recomanen que s'hauria d'allargar un mínim de cinc setmanes.

Tal com expliquen els seus promotors, Stop plàstic és un repte que vol fomentar la consciència mediambiental per frenar la contaminació del planeta. Per aconseguir-ho, proposa als equips participants que pensin i desenvolupin una idea que contribueixi a un món sense residus plàstics. La idea s'ha de concretar en una maqueta o prototip i tot el procés de treball es recollirà en un mural digital. Girobòtica organitzarà una jornada el diumenge 22 de març de 2020, a l'Escola Politècnica Superior de la UdG, on una representació dels equips participants presentaran els seus projectes.