Les peticions de canvi de plaça fetes per mestres de primària gironins, a través dels concursos de trasllat que el Ministeri d'Educació convoca cada dos anys -alternant-se amb els del Departament de la Generalitat-, han caigut un 42,4% en quatre cursos.

Una estadística recent del Ministeri d'Educació mostra l'evolució de les sol·licituds de trasllat des del curs 2014-2015. Aquests concursos es convoquen amb una periodicitat bianual, de manera que els d'àmbit estatal -on els canvi es poden demanar a Girona mateix o en qualsevol altre lloc de l'Estat- i autonòmic -en aquest cas, només a Catalunya- s'alternen.

Les xifres de les tres últimes convocatòries estatals mostren un descens sostingut del nombre de demandes i, en conseqüència, dels canvis concedits. Així, si es compara el curs 2018-2019 amb fa quatre anys es veu que, llavors, 1.481 mestres gironins van sol·licitar un canvi de centre de treball -el Ministeri ho va autoritzar en 680 casos-, mentre que el curs passat ho van fer 853. A secundària, ho van demanar 916 docents d'aquest cos, formació professional, ensenyaments artístics, idiomes i de la Inspecció educativa, dels quals ho van aconseguir 393.

En la convocatòria següent, el curs 2016-2017, van fer la petició de trasllat 1.003 mestres gironins -478 menys que dos anys abans- i el van obtenir 440. Un descens que també es va registrar entre el professorat de Secundària i la resta d'especialitats, ja que hi va haver 697 peticions i 273 concessions.

La baixada, però, s'evidencia sobretot a primària en la darrera edició del concurs de trasllat del Ministeri d'Educació, ja que el curs 2018-2019 el van demanar 853 mestres gironins, el que representa un 42,4% menys que fa quatre anys. El van aconseguir 346: 325 dels quals a Girona mateix, 16 en una altra província catalana i 5 a fora de Catalunya. De tots els sol·licitants, 554 ja tenien un destí definitiu i 230, provisional.

Pel que fa a secundària, l'últim any escolar van demanar un canvi de lloc 810 docents que treballaven en alguna població gironina; en aquest cas, només un centenar menys que el curs 2014-2015 i un centenar més que en la convocatòria anterior. La informació del Ministeri també mostra que menys de la meitat dels docents que van fer la petició, 350, van aconseguir el trasllat: 303 en un altre institut gironí, 35 en una altra província catalana i 12 en una comunitat autònoma diferent.

Sense dades del Departament

Sense dades del DepartamentEl Departament d'Educació acaba de fer la seva última convocatòria de concurs de trasllats docents. Les peticions es van presentar el novembre de 2018 i el maig de 2019 es va publicar la llista definitiva d'adjudicacions a Primària i Secundària; aquest últim cos juntament, també, amb el de la Inspecció educativa. La Conselleria no ha facilitat dades ni de les peticions ni del resultat d'aquest concurs, com tampoc dels anteriors -tal com li va demanar aquest diari-, per poder-ne fer la comparativa amb els de l'Estat i constatar si la davallada és extensible, també, a les convocatòries autonòmiques.

El sindicat docent majoritari a Girona, Ustec·STEs, ha observat el descens d'aquest tipus de trasllats al llarg dels últims anys i, en paraules del seu portaveu, Xavier Díez, vincula el fenomen a un procés de «neoliberalització educativa». «Veiem que les direccions prenen cada vegada més força a l'hora de triar el professorat», va explicar, així com que «el concurs de trasllats és una garantia d'homogeneïtat dins el sistema», mentre que «ara es promou la competència entre centres».