Uns altres horaris escolars són possibles. Així ho afirmen la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya (FMRC) i la Fundació Jaume Bofill, que abans de l'estiu van donar a conèixer una proposta d'«horaris escolars més saludables», que millorin els aprenentatges i fomentin la igualtat entre alumnes, trencant els límits que separen els centres educatius i la comunitat a la qual pertanyen. Dimecres, ja amb el curs en marxa, aquestes organitzacions van posar la seva proposta a debat a Barcelona, tot i que també preparen jornades similars arreu del territori.
Al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), diverses taules rodones van aplegar els professors dels instituts escola Trinitat Nova i Daniel Mangrané de Tortosa i l'institut Quatre Cantons, de Barcelona, Joan Artigal, Alberto Esteban i Ramon Grau, respectivament; la professora de la Universitat Autònoma de Barcelona Sílvia Blanch; una docent de l'escola Mercè Rodoreda, Àngels Cadena; l'inspector en cap de Barcelona, Xavier Chavarria; l'experta d'educació en l'àmbit local Sílvia Lombarte i el docent de l'institut escola Barnola d'Avinyó, Ricard López.
Fa setmanes que tant la Fundació Jaume Bofill com la FMRC utilitzen les seves xarxes socials i l'etiquesta #EducaciAlhora per defensar els beneficis de canviar els horaris escolars. Amb aquesta finalitat, publiquen una sèrie de vinyetes que contraposen situacions actuals (deures que s'allarguen fins a l'hora de sopar, arribades corrents a l'escola, la dificultat dels docents per mantenir l'atenció dels escolars...) amb les millores que consideren que s'aconseguirien amb una revisió horària (flexibilització de l'entrada a classe, més temps per passar en família, menys hores seguides sense menjar per als estudiants de Secundària o, entre d'altres, atenció individualitzada del professorat).
La supressió de la jornada intensiva als instituts –amb 6 hores de classe i dinars a partir de les 3 de la tarda– i la flexibilització horària tenint en compte les necessitats de cada edat, les famílies i les característiques dels diferents territoris són dos eixos destacats de la reforma horària que proposen la Fundació Bofill i els moviments de renovació pedagògica, un col·lectiu format per docents i altres professionals de l'educació.
El propòsit –afirmen– és establir uns horaris escolars que, d'una banda, promoguin «la salut, el benestar i l'aprenentatge dels infants i adolescents» i de l'altra, augmenti les oportunitats educatives dels joves «integrant activitats lectives i no lectives dins d'un mateix projecte educatiu».