El Museu d'Arqueologia de Catalunya-Empúries, el Parc Neolític de la Draga, a Banyoles, el Monestir de Sant Pere de Rodes, el Museu d'Art de Girona i l'Ecomuseu-Farinera de Castelló d'Empúries es troben entre els deu museus i monuments catalans més visitats dintre d'un programa d'ajudes del Departament de Cultura que acosta el patrimoni cultural a alumnes de centres de màxima complexitat. L'equipament d'Empúries ocupa la segona posició, només per darrere del Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya.

El curs 2018-2019, 8.522 estudiants catalans es van beneficiar de les subvencions per a sortides escolars a jaciments, monuments i museus adscrits al programa «Argonautes» de la Generalitat. Aquesta és una iniciativa de l'Agència catalana del patrimoni cultural, del Departament de Cultura, que s'adreça als centres d'educació infantil, primària, secundària i batxillerat que la Conselleria d'Educació considera de màxima complexitat.

El pressupost que s'hi va destinar l'any passat era un 28,29% superior al de l'edició anterior i això va permetre arribar a una xifra d'alumnes gairebé quatre vegades superor a la del curs 2017-2018, quan les ajudes van afavorir 2.316 infants i joves.

El curs passat, 90 dels 334 centres educatius qualificats de màxima complexitat a Catalunya van rebre aportacions d'«Argonautes», 22 dels quals es troben a les comarques de Girona. Al llarg de l'últim any escolar, es van realitzar 152 visites a 33 museus i equipaments adherits al programa, encara que hi havia la possibilitat de visitar 64 espais -sis més que el curs anterior.

Uns 15.000 escolars en tres anys

Des que es va posar en marxa «Argonautes», el gener del 2017, prop de 15.000 escolars catalans s'han beneficiat dels ajuts, que resulten indispensables per a molts d'ells per tal de poder accedir al patrimoni. Els responsables del projecte van remarcar que malgrat que els escolars tenen entrada gratuïta a pràcticament tots els museus i equipaments patrimonials, el cost del desplaçament sovint representa un primer problema abans de programar les sortides.

Pel que fa al 2020, el programa presenta diverses novetats i millores, com la incorporació de nous museus i equipaments a l'oferta; entre els quals hi ha el Museu de Guissona, la Fundació Mas Miró de Mont-roig del Camp, el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona o la Casa Museu Jacint Verdaguer.

Des del Departament de Cultura han informat que també s'hi han destinat més recursos, alhora que s'ha avançat en el procés d'avaluació i millora contínua del projecte.

També s'ha millorat el procediment per sol·licitar l'ajut i la seva comunicació a les 334 escoles de màxima complexitat, tot responent a la demanda dels docents que sol·licitaven tenir informació amb prou antelació com per poder programar les sortides del curs. D'aquesta manera, el nombre de sol·licituds fetes fins ara per al curs vinent és de 162, un 4,52% més que en el mateix període de l'any anterior.