Les portes de les aules d'educació infantil i del cicle inicial de primària simbolitzen l'«entrada a un lloc de pau quotidià» en aquells centres que participen en la desena edició del Dia Escolar de la No-Violència i la Pau (Denip), que organitzen la Coordinadora d'ONG Solidàries i el Servei de solidaritat i cooperació de l'Ajuntament de Girona.

Amb aquesta activitat es commemora l'aniversari de l'assassinat de Mahatma Gandhi, el 30 de gener de 1948, i s'anima la comunitat educativa a reflexionar sobre la cultura de la pau, la convivència i la justícia social en el seu entorn més proper.

Per primera vegada, la campanya -que enguany s'anomena «Fem les paus!»- ha programat tres festes de cloenda en comptes d'una, ha plantejat una proposta artística diferent per a cadascun dels cicles educatius implicats i ha posat en marxa una prova pilot oberta a estudiants de secundària, que cursen itineraris formatius específics a l'institut Montilivi, de Girona. En aquesta desena edició hi participen 1.076 infants, 700 dels quals cursen entre P3 i el cicle inicial de primària; uns 230 es troben al mitjà i la resta, 170, al superior.

L'alumnat més petit serà el primer a celebrar la seva festa, el dijous 30 de gener al parc del Migdia, després d'haver treballat en la decoració de portes de les aules per convertir-les «en portes cap a la pau». Perquè, tal com han indicat les entitats responsables, l'objectiu és crear «un entorn de protecció, seguretat, diversió, justícia i companyonia». La cloenda començarà a les 11 del matí i inclourà un espectacle de contes teatralitzats a càrrec de Trama Coop.

Després de les vacances de Nadal -i amb interrupcions per la tempesta «Gloria»-, 127 alumnes d'Animació sociocultural de l'institut Vallvera, de Salt, i d'Educació infantil i d'Integració social del Montilivi van començar a formar-se per ser «talleristes de pau». A les classes, els joves han treballat conceptes teòrics que aplicaran a través de jocs, contes i dinàmiques de grup en els centres educatius d'enguany: Àgora, Fedac Sant Narcís, Migdia, Mas Mitjà, Maristes i Bell-lloc.

L'alumnat d'Educació infantil del Montilivi també participa en «L'hora del conte de la pau», que es fa en biblioteques i punts de lectura de Girona entre avui mateix i el 3 de febrer, amb cinc sessions programades.