28 de gener de 2020
28.01.2020

Els búnquers franquistes apropen joves de secundària al context de la guerra

El Museu de l'Exili de la Jonquera s'afegeix al Dia internacional en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust, amb activitats per a vuit instituts

27.01.2020 | 23:21

Un recorregut pels búnquers que el dictador Francisco Franco va manar construir a la Jonquera, Agullana i Portbou per frenar una possible invasió militar nazi als anys quaranta apropa avui alumnes de vuit instituts altempordanesos al context de la segona guerra mundial. L'aproximació, que es complementa visitant l'exposició temporal sobre el refugi que exhibeix el Museu Memorial de l'Exili (MUME), de la Jonquera, s'emmarca en el 75è aniversari de l'alliberament del camp de concentració i extermini d'Auschwitz.

Estudiants dels instituts Cendrassos, Alexandre Deulofeu i Olivar Gran –de Figueres–, La Jonquera, Castelló d'Empúries, Vilafant, El Pedró –de l'Escala– i Illa de Rodes –de Roses– coneixeran les obres militars camuflades entre el paisatge on l'excèrcit franquista tenia metralladores i canons antitancs preparats per aturar una possible ocupació.

La visita comentada per aquestes construccions i pel muntatge «Refugium, refugia», de Marco Noris, tancarà una matinal dedicada al Dia internacional en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust organitzada per la xarxa de grups de treball del Departament d'Educació i el Memorial Democràtic (DEMD), al MUME i a la sala de La Societat de la Unió jonquerenca. L'activitat s'obre amb una conferència i debat amb Dory Sontheimer, familiar de persones deportades a Auschwitz.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Notícies relacionades