103 instituts catalans reobriran el menjador escolar aquest curs en una prova pilot del Departament d'Educació que aposta per fer-ho en un horari saludable i hi destinarà 1,8 milions del pressupost d'enguany. Ho ha explicat el conseller Josep Bargalló en comissió parlamentària, on ha destacat la voluntat de revertir la pèrdua d'aquest espai i les cantines que es va produir arran de les retallades.

Educació augmenta la partida per a beques menjador per fer créixer la cobertura del 50% fins al 70%. Bargalló també ha explicat que les associacions de famílies podran continuar gestionant els menjadors escolars mitjançant convenis amb els qui tinguin la competència.

Bargalló ha explicat que l'objectiu del pla pilot és aconseguir que els centres de secundària tinguin un espai perquè els alumnes puguin menjar en una franja horària "saludable" dins l'horari escolar del centre. Pel conseller, la proposta és dinar entre 12 i 2 del migdia, conscient, ha especificat, que la franja "real" de dinar "és molt curta" i per tant, l'alteració horària als centres creu que serà mínima. D'aquesta manera vol revertir la pèrdua "de menjadors i cantines" que es va produir arran de la crisi per motius, entre altres, econòmics i admet motius "educatius i comunitaris" per recuperar-ho.

A banda, el pressupost d'Educació d'enguany preveu un increment de la cobertura de les beques menjador, ampliant del 50% al 70% els ajuts en aquest concepte. La nova proposta estima que hi haurà 7.365 beneficiaris, 853 del 100% i 6.512 del 70%, per arribar a uns totals de 136.025, 116.692 del 70% i 19.333 del 100%.

Bargalló ha explicat que el 50%, per moltes famílies, era "insuficient" i es quedaven "fora del servei" . Pel conseller, amb les noves condicions, les famílies tindran una despesa "menor" i per tant, entén la iniciativa com una mesura "de suport a les famílies amb més necessitats socials i econòmiques".

Els menjadors escolars, gestionats per les famílies

Bargalló ha explicat que malgrat que no compti amb partida pressupostària, la llei d'acompanyament de pressupost preveu incloure la normativa que permetrà a les associacions de pares i mares continuar gestionant el servei de menjador escolar, després del debat que hi ha hagut al voltant de l'aplicació de la normativa sobre la contractació pública.

El titular d'Educació ha detallat que amb la llei de contractes públics hi havia un "buit legal" i que calia una llei que permetés fer el "pas de normativització" d'aquesta gestió que alguns interventors municipals havien advertit que no es podia complir. Bargalló ha recordat que això ja ho preveia la llei de contractes de serveis a les persones, i que amb la llei d'acompanyament de pressupostos també es preveu perquè es pugui garantir amb el primer text que s'aprovi. Així, es donarà cobertura legal a la gestió d'aquest servei per part de les associacions, a través de convenis amb qui tingui la competència.