Quan la gent parla d'Educació es refereix sempre als i les mestres, als equips directius... però oblida que el personal del menjador escolar, cuina i monitoratge també som escola i som una part de l'escola explotada i subhastada pel mercat, a preus de gamba, per abaratir els treballadors, la matèria prima i fins i tot la higiene alimentària.

Som milers de treballadors del menjador que estem pendents de concursos, esperant conèixer quina empresa nova ens explotarà laboralment. L'administració com els consells comarcals i ajuntaments han privatitzat el servei, ens han venut a l'empresa privada nacional i, fins i tot, multinacional.

Soc el president del comitè dels treballadors per al sindicat CCOO en una d'aquestes grans empreses, Eurest. Aquesta empresa és un exemple clar d'explotació laboral i reducció de drets, se salta de manera habitual el conveni d'aplicació. No és l'única que té aquestes males praxis, sabem que l'alternativa al mercat encara és pitjor. Les altres empreses de càtering de Girona no tenen ni representació sindical per frenar i lluitar contra els diferents abusos. Totes les nostres accions sindicals contra els abusos d'aquesta empresa les hem fet sols. Els ajuntaments i consells comarcals i el Departament d'Educació han demostrat una neutralitat cruel i ens han fet entreveure que ells també són una gran part del problema.

Pels voltants de Nadal, vam contactar amb l'alcaldessa de Riudellots de la Selva per una molt greu repressió de l'empresa Eurest contra el cuiner de l'escola, però ella no va voler posicionar-se, no va voler interessar-se per aquesta injusta situació laboral ni va voler preocupar-se ni ocupar-se de l'estat del menjador escolar del seu poble.

Des del 2013, Eurest ha anat reduint de manera unilateral les hores dedicades a la neteja del menjador fins a suprimir-les totalment aquest curs escolar... Eurest, aquest curs escolar, va suprimir totalment les hores dedicades a la neteja de la cuina.

Les retallades d'Eurest en la neteja del menjador de Riudellots han portat el Departament de Salut de la Generalitat a interposar sancions greus. Són ja moltes les sancions interposades, són contínues, però sabeu què ha fet l'alcaldessa? Res de res! Silenci total. La multinacional Eurest ha aprofitat aquest silenci còmplice de l'alcaldessa. Des de CCOO vam contactar per escrit amb ella per demanar-li que s'actués davant la gran retallada de la neteja del menjador. La resposta no es va fer esperar a través de la nova «'jefa' de Girona o mànager». En complicitat amb l'empresa, van prendre la decisió unilateral de reduir el personal de la cuina i suprimir totalment la neteja en aquest centre. Igualment, de manera perversa es van dedicar a responsabilitzar el cuiner explotat laboralment de tots els mals i de les sancions de la neteja per part del Departament de Salut.

Vam contactar amb l'alcaldessa per frenar aquest abús continuat al treballador i per la defensa de la higiene alimentària que pateix el centre. No va dir res, no va fer res. Potser els polítics estaven de vacances nadalenques, ja? Potser sí, i està clar que deixar els torrons, la bona vida i enfrontar-se a la multinacional Eurest per impugnar la sanció imposada al cuiner de dos mesos de suspensió de sou era massa feina, massa maldecaps, era millor deixar que el cuiner, sol, es busqués la vida, no? És una vergonya. Com és vergonyant, també, que no es preocupin de la qualitat i la higiene alimentària dels nens i les nenes afectats per la suspensió de totes les hores dedicades a la neteja.

L'Ajuntament de Riudellots n'ha sigut totalment còmplice amb el Consell comarcal de la Selva, defensor de la multinacional Eurest, ha patrocinat les injustícies que patim els treballadors i les treballadores del menjador escolar i ha abandonat la qualitat d'un servei a la infància.

Davant aquest panorama, CCOO, sense esperar res dels polítics, i concretament sense esperar res de l'alcaldessa ni del responsable d'Educació del Consell Comarcal, hem interposat una denúncia davant l'Agència alimentària de la Generalitat. Alhora, amb l'advocat del treballador afectat, hem impugnat jurídicament la sanció imposada i hem sol·licitat, un cop més, la intervenció d'Inspecció de Treball. Hem denunciat tantes vegades l'empresa Eurest davant d'Inspecció de Treball que ja no donen l'abast. Encara estem esperant resolucions de denúncies presentades ja fa nou mesos!

Aquests abusos empresarials, amb la complicitat i el silenci dels consells comarcals, s'estan estenent per tota la província de Girona. L'empresa Eurest i la seva mànager de Girona insisteixen a pagar el salari mínim a totes les monitores contractades el curs passat i no el salari que els pertoca per conveni. A cada menjador dels consells comarcals de la província, la multinacional paga el salari que vol i no és el salari pactat, els monitors estan totalment explotats. Aquests explotadors retallen el salari, a més de 80 monitores, uns 270 euros al mes de manera unilateral! Cap consell comarcal, cap ajuntament, ningú del Departament d'Educació ha frenat aquest gran robatori. Com pot ser que una empresa que es presenti al concurs per gestionar els menjadors escolars decideixi canviar els salaris pactats per conveni?

Els treballadors i les treballadores d'Eurest fem una crida a tots i totes que treballem en menjadors per preparar conjuntament una gran acció durant el mes de febrer per lluitar en contra d'aquestes injustícies, perquè la nostra força obrera i mobilitzadora és l'única que pot educar aquesta multinacional. Ho vam fer en diverses ocasions i ho tornarem a fer, perquè els nostres drets no estan de rebaixes i no acceptarem que el menjador escolar sigui un negoci per a polítics o empreses explotadores. Ni Eurest ni cap altra.