La campanya «Fem les paus» amb què la Coordinadora d'ONG Solidàries i la Unitat de Cooperació de l'Ajuntament de Girona han treballat enguany la cultura de la pau a primària es tanca el dimarts 11 de febrer amb una iniciativa de teatre social per a l'alumnat més gran d'aquest nivell, en la qual cada centre haurà treballat per separat abans de participar en una cloenda conjunta a l'Auditori del Centre cívic de la Mercè.

Aquests «pretextos dramàtics» són el colofó de la feina que els escolars del cicle superior han realitzat dintre de la commemoració del Dia Escolar de No-Violència i la Pau (Denip), que també els ha portat a prendre consciència dels diferents tipus de violència que els envolta. Per aconseguir-ho, els infants han teixit un «mur de les violències» amb el propòsit de visibilitzar les conductes nocives: cada vegada que algun alumne ha patit, ha fet o ha vist, però ha callat, una agressió o un acte violent a l'escola s'ha enllaçat una cinta de color a la tanca de l'escola.

Abans, a les tutories, els docents han treballat diverses estratègies perquè l'alumnat entengui què provoca aquests comportaments violents, a més de petits protocols i de respostes que ajudin a evitar-les. Tal com van indicar els responsables del projecte, «l'objectiu és que, de mica en mica, aconsegueixin anar deslligant els nusos i facin desaparèixer el mur». En la cloenda al Centre cultural La Mercè es posarà en comú, precisament, aquest treball, tot fent «les paus amb elles i ells mateixos, i amb l'entorn».

El dijous 6 de febrer, les nenes i els nens del cicle mitjà de primària que han elaborat «receptes de pau» -una altra de les activitats d'aquesta edició, que ha estat la desena- i les van explicar en vídeo van participar en la seva projecció, també a La Mercè. Els curtmetrarges parlaven dels valors, les emocions i les actituds que cal fomentar per aconseguir la «pau positiva» treballada en una sèrie de tallers previs.

Participació d'alumnat de secundària

Aquest any, s'han implicat en la campanya «Fem les paus» les escoles gironines Àgora, Fedac Sant Narcís, Migdia, Mas Mitjà, Maristes i Bell·lloc. Així com s'hi han involucrat estudiants d'Animació sociocultural de l'institut Vallvera, de Salt, i d'Educació infantil i d'Integració social del Montilivi, de Girona.