La vigència dels principis pedagògics que defensava el mestre, pedagog i polític Josep Pallach és la base en què se sustenta l'Any Pallach, que promou la fundació que porta el seu nom i s'allargarà fins a principis del 2021. La commemoració coincideix amb el centenari del naixement del figuerenc, un referent en el món de l'educació que es recordarà amb diferents actes institucionals, de divulgació i reflexió.

Pel president de la Fundació Josep Pallach i exalumne seu, Josep Maria Soler, la connexió del docent amb l'actualitat és clara, tant per la seva defensa d'educar en la crítica constructiva i en el sentit de la col·lectivitat com per la importància d'obrir les escoles a la comunitat, de «ser a tot arreu» i establir lligams entre l'educació formal i no formal; a més de «donar veu a l'estudiant, d'acord amb els principis de la pedagogia activa que va portar de França». «I si mirem la situació política actual, en què no es pot dir segons què a les escoles -afegeix-, Pallach defensava que s'havia de parlar de tot».

El president de la fundació encara recorda un altre tret característic del pedagog, a qui «li agradava molt que l'alumne tingués una relació directa amb el món laboral i això -remarca- també ho reivindiquem»; perquè «si aprofundeixes en el seu pensament, veus que valorava l'esforç i l'aplicació pràctica de la teoria, traslladada a la vida de cada dia».

L'Any Pallach es va presentar el 19 de gener a Palafrugell i el 10 de febrer es va celebrar un acte a Figueres que n'enaltia la faceta política. Josep Maria Soler va avançar que el tercer gran esdeveniment consistirà en un acte institucional al Palau de la Generalitat, encara sense data, però que es prepara per a la primavera.

Una aproximació a Pallach

A la tardor, l'exposició itinerant que arrencarà al març a la Bisbal d'Empordà arribarà a Girona -per després anar a altres municipis gironins i de la resta de Catalunya. El muntatge farà un recorregut cronològic per la vida i l'obra de Josep Pallach, inclourà una vitrina amb una selecció de documents i objectes personals com les seves ulleres, i projectarà un vídeo amb imatges i talls de veu de l'educador «que el defineixen» -va apuntar Soler. La mostra es completarà amb acudits d'Antoni Poch relacionats amb l'educació i la política, i els visitants rebran un punt de llibre on trobaran el web dels organitzadors per si volen aprofundir en la figura de l'homenatjat.

La UdG, amb l'Institut de Ciències de l'Educació Josep Pallach i patrona de la fundació, programarà algun recordatori a principis del curs 2020-2021 i la Universitat Autònoma de Barcelona, on la sala de graus de la Facultat d'Educació i Psicologia també duu el nom del figuerenc, acollirà l'exposició uns dies. L'11 de gener del 2021, Esclanyà (Begur) organitzarà un acte caire més familiar i lúdic, i l'Any Pallach es tancarà amb una activitat per determinar entre el 7 i el 10 de febrer.