La cooperativa d'alumnes de l'Escola Petit Plançó, celebra el 35è aniversari aquest curs 2019-2020 -tot i que, per ser estrictes, el 20 de febrer va complir 36 anys-, una xifra que la converteix en la més antiga de Catalunya. Va néixer com a cooperativa de mestres, però aquests professionals van voler incorporar els escolars i ara està immersa en un procés de reforma impulsat pels mateixos estudiants organitzats en comissions de treball, amb el propòsit d'adaptar el projecte als temps actuals.

El model cooperatiu es va implantar en aquest centre a partir de la inquietud dels docents, que van seguir l'exemple del pedagog francès Célestin Freinet -creador de la Cooperativa d'ensenyament laic- i van estudiar experiències similars al Canadà, Llatinoamèrica i Itàlia.

El cooperativisme escolar del Petit Plançó -que els seus promotors aclareixen que no és només «una metodologia de treball» sinó una «filosofia de funcionament»- es va posar en marxa amb la compra de material per a l'alumnat soci, l'organització d'activitats culturals o viatges d'estudi, orientació i la concessió d'ajuts per a formar-se i per al transport.

El resultat va ser la Cooperativa d'alumnes Lluís Companys, fundada el 1984 per una cinquantena d'estudiants dels tres últims cursos de l'antiga educació general bàsica (EGB); és a dir, d'entre 12 i 14 anys. Més de tres dècades després, l'organització compta amb 120 noies i nois de 12 a 16 anys que cursen educació secundària obligatòria (ESO). Des del centre, destaquen que el seu model permet als joves expressar-se i fer propostes als docents, a més de donar-los l'oportunitat de «conèixer el món assembleari, viure i identificar els valors de la democràcia».

L'escola convoca una assemblea setmanal, en la qual participa el Consell rector i tots els socis que volen, on els tres vocals de cada classe -de manteniment, comunicació i economia, que es renoven trimestralment- plantegen idees, presenten queixes, fan suggeriments o voten propostes que s'han parlat abans a les tutories.

Des del 2016, l'Escola Petit Plançó forma part de la Federació de cooperatives d'alumnes de Catalunya (Alumnes.coop), de la qual n'és cofundadora.