El Secretariat d'Escola Rural de Catalunya, de la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya, va celebrar dissabte el trentè aniversari de la creació de les primeres quinze zones d'escolarització rural (ZER) de Catalunya a l'escola Frigolet, de Porqueres. La cloenda va comptar amb l'assistència del conseller d'Educació, Josep Bargalló.

Les primeres ZER es van constituir el juliol de 1990, dos anys després del decret de la Generalitat que en determinava la creació. Algunes, com les zones anomenades de Bat a Bat, Llavorsí, Font del Cuscó, Borredà-Vilada, Moianès, Les Goges i Priorat Oest ja no existeixen o s'han reconvertit en d'altres. En canvi, encara funcionen les ZER Tramuntana -de l'Alt Empordà i l'única gironina entre les deganes-, La Cerdanya -de Lleida-, Guicivervi, La Segarra, Solsonès, Montsant-Serra de Prades, Atzavara i Riu Avall.

En l'actualitat, tal com va especificar un integrant del Secretariat d'Escola Rural, Miquel Payaró, a Catalunya hi ha 84 zones d'escolarització rural que agrupen uns 360 centres. A banda d'aquestes, hi ha una seixantena d'escoles rurals que funcionen per cicles i no formen part de cap zona -com per exemple la de Sant Esteve de Guialbes, a Vilademuls.

Als Serveis Territorials del Departament d'Educació a Girona hi ha onze ZER: El Llierca, Empordanet-Gavarres, Montgrí, Vall de Ter, Comte Arnau, Cerdanya, Tramuntana, Les Salines, Requesens, Empordà i Cap de Creus. Ni a la Selva ni al Gironès hi ha cap zona d'escolarització rural, un fet que es dona a vuit comarques catalanes.

Dissabte, el Secretariat d'Escola Rural va fer coincidir l'aniversari amb una de les cinc o sis jornades que celebra cada any i, tal com ja va passar fa trenta anys, va escollir l'escola de Porqueres com a escenari. Payaró va explicar que van convidar persones relacionades amb la posada en marxa de les primeres ZER perquè n'exposessin les raons i, també, per fer un reconeixement als impulsors.