El conseller d'Educació, Josep Bargalló, té "l'esperança" que les escoles i instituts de Catalunya podran tornar a obrir les seves aules als alumnes "abans de Sant Joan (24 de juny)", perquè "ho necessitem com a societat", i que les preinscripcions es facin com a màxim a mitjans de maig.

En una entrevista a TV3, Bargalló ha explicat que el seu departament ja està treballant amb grups d'experts per veure quines característiques té l'alumnat i els centres escolars "perquè quan prenguin la decisió del desconfinament sàpiguen quan és el millor moment perquè nosaltres obrim".

"L'esperança la tinc en què podrem obrir abans de Sant Joan i molt abans si és possible", ha recalcat el conseller d'Educació, que ha reconegut que serà difícil mantenir normes d'aïllament social a les escoles: "Estem treballant en això".

També ha augurat que quan reobrin les escoles no serà el mateix el distanciament entre alumnes grans o en menors de 6 anys, pel que ha insistit que es farà "allò que els experts de salut pública ens indiquin".

En aquest sentit, ha reconegut que "és possible que el dia de reobertura no serà igual per a tots els centres, perquè cal tenir en compte el transport escolar i hi ha centres de preescolar i primària que haurem d'estudiar com es fa l'aïllament".

"Els centres escolars som una baula més de l'desconfinament i no farem res que no estigui avalat per Salut i Protecció Civil", ha asseverat Bargalló.

Pel que fa a l'inici avui de classes virtuals després de l'aturada de les classes presencials el passat 13 de març per la pandèmia de la Covid-19, Bargalló ha reconegut que hi ha molts territoris amb "connectivitat dolenta i hi ha famílies que no disposen d'Internet".

Segons els càlculs del conseller, unes 53.000 famílies no tenen connexió a Internet, de manera que avui el seu departament ha distribuït 22.000 dispositius per a alumnes que no tenen connectivitat, i a la resta confia que hi arribin els ajuntaments.

"L'objectiu és que cap alumne es quedi despenjat d'aquesta manera nova de treballar", ha indicat el conseller sobre les classes virtuals, que no seguiran, segons ha afirmat, cap temari convencional.

"En aquest tercer trimestre, el més important és el contacte dle tutor amb els seus alumnes, acompanyar-los, que sàpiguen que malgrat el confinament l'escola segueix sent la seva segona casa, això és el més important, acompanyar-los, encarregar un treball que mantingui hàbits escolars, no estem parlant de temari", ha subratllat.

El conseller ha afirmat que "no és un curs normal, de manera que el temari no és el més important": "Hem d'acompanyar els alumnes, ningú ha de suspendre pel que passi des del 12 de març fins al dia que obrim les escoles una altra vegada".

Sindicats de professors de Catalunya han exigit aquest dimarts a la conselleria d'Educació que el tercer trimestre no sigui avaluable, que respecti el calendari escolar vigent i que incrementi els recursos humans i materials per fer front al teletreball.

Preinscripcions, al maig

El conseller ha assegurat que el seu departament necessita que les preinscripcions es facin "a mitjans de maig" perquè si no no sabran "quants alumnes tenim, quants professors necessitem i llavors no podríem començar al setembre".

"Si fem les preinscripcions al juny, se'ns complicarà molt el setembre", ha alertat el conseller, que ha recordat que tots els centres tenen pàgines web que ensenyen el centre, "tot i que esperem fer-ho amb els centres oberts".