"La formació professional i, en especial la formació dual, ofereixen grans oportunitats d'aprenentatge. L'alumne disposa d'un ensenyament teòric a les aules i d'una vessant més pràctica gràcies a una beca o estada a una empresa, que els aporta la capacitat d'adaptar-se a un lloc de treball real i viure la seva primera experiència laboral remunerada", afirma Teresa Colell, directora de l'Escola Agrària de l'Empordà.

Sens dubte, avui dia la formació professional es consolida com una de les millors vies d'inserció laboral dels més joves. Més del 90% dels alumnes del Cicle Formatiu de Grau Superior de Processos i Qualitat en Indústries Alimentàries que s'imparteix en format dual en aquest centre aconsegueix feina un cop acabat el curs. Aquests estudis tenen l'objectiu d'educar tècnics per treballar en diversos àmbits del món agroalimentari: departaments de qualitat, equips de producció, àrees d'I+D, etc.

Des de l'Escola Agrària de l'Empordà ja pensen en el curs vinent. El període de preinscripcions al Cicle Formatiu de Grau Superior de Processos i Qualitat en Indústries Alimentàries s'inicia el pròxim 10 de juny i finalitza el 17 de juny. Un dels punts forts d'aquest tipus d'estudis és l'elevat índex d'ocupació dels seus alumnes. A nivell de tot Catalunya, els cicles formatius de grau superior de l'àmbit agrari tenen una inserció laboral del 67,79% i la relació entre estudis i feina se situa al 68,32%, mentre que els cicles d'indústries alimentaries obtenen un grau d'inserció laboral del 72,50% i la relació entre estudis i feina és del 93,10%.

"Sens dubte, el sector primari i agroalimentari és essencial, necessita molts professionals qualificats i sovint, la demanda és superior a la quantitat d'alumnes que tenim al centre", afirma Colell.

La indústria alimentària, motor econòmic de Catalunya

Segons dades d'ACCIÓ, el sector agroalimentari genera un volum de negoci de 38.205 milions d'euros anuals i ocupa a 164.372 treballadors a Catalunya. De fet, cada any des de l'Escola Agrària de l'Empordà reben moltes peticions per part d'empreses del sector que necessiten contractar alumnes formats. Aquest fet, s'ha reafirmat amb motiu de l'emergència sanitària del COVID-19. Diverses companyies de l'àmbit agroalimentari han contractat alumnes de l'escola amb la finalitat de reforçar els seus equips i donar resposta a l'increment d'activitat de les últimes setmanes.

És el cas de Sufian Karim, alumne del centre que començarà a treballar a Nestlé a partir del mes de maig. "Els aliments són el nostre combustible i sense el sector agroalimentari podríem tenim un problema molt gros de subministrament. Els agricultors i les petites granges són els que surten més afectats i en aquests moments és quan més necessiten la nostra ajuda."

Des de l'empresa, consideren que la formació professional és un bon recurs per a la inserció laboral, ja que el nombre de contractacions és elevat un cop finalitzat el període d'estada a l'empresa. "Un dels beneficis d'aquest tipus d'educació és que l'alumnat està qualificat professionalment gràcies al procés d'ensenyament-aprenentatge que s'ha desenvolupat de manera compartida per part de l'empresa i la institució educativa", assegura Isabel Planella del departament de recursos humans de Nestlé, "un altre avantatge d'aquests estudis, és el coneixement adquirit al llarg del conveni sobre les polítiques corporatives i els procediments de treball, entre d'altres.".

Meritxell Vidal, estudiant del cicle formatiu que imparteix l'Escola Agrària de l'Empordà, també ha sigut contractada per una empresa del sector agroalimentari a causa de la crisi sanitària. Ha vist com s'han implantat noves mesures de seguretat i protecció per fer front al coronavirus, però se sent molt reconfortada de tenir l'oportunitat de col·laborar en aquesta situació: "Em sento molt satisfeta i solidària de poder aportar el meu gra de sorra a la societat i contribuir en la cadena de distribució alimentària. En aquests moments tan difícils veig la importància que té aquesta indústria en el dia a dia dels consumidors."

L'Escola Agrària de l'Empordà, referent del sector agroalimentari

El centre formatiu, situat a Monells (Baix Empordà), pertany a la xarxa d'escoles del Servei de Formació Agrària del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya. Va iniciar la seva activitat el 1971 i durant els últims anys, s'ha consolidat com un líder en formació dirigida a la indústria agroalimentària.

La seva finalitat és oferir un ensenyament integral als professionals del sector, des de cursos de formació inicial a través del Cicle Formatiu de Grau Superior de Processos i Qualitat en Indústries Alimentàries, fins a formació contínua que permeti acompanyar-los al llarg de tota la seva vida professional.

El passat 2019, l'escola va realitzar un total de 41 cursos i 41 jornades tècniques, contribuint a l'actualització i l'ensenyament permanent dels professionals de la industria agroalimentària i fomentant el relleu generacional del sector.