L'alumnat farà entrades «esglaonades i en grups» als centres escolars. D'aquesta manera es vol intentar contenir al màxim els possibles casos de virus que es donin amb el retorn a les escoles. El conseller d'Educació, Josep Bargalló, i la consellera de Salut, Alba Vergés, van explicar fa uns dies més detalls de la tornada a les aules. També es prendrà la temperatura als i les estudiants, tal com es fa des de fa unes setmanes en altres recintes tancats. Sobre la previsió de fer 500.000 proves de PCR, Salut confia fer-ne 8.000 diàries entre el 15 de setembre i el 9 d'octubre amb equips mòbils, i arribar a fer-ne 20.000 diàries en una segona etapa des de mitjans d'octubre fins al 15 de novembre.

Vergés i Bargalló van insistir en la importància dels «grups estables de convivència» per facilitar la traçabilitat de casos que es donin al centres. El Govern ha volgut garantir l'inici de curs des de fa ja força dies. «No podem fer res més que obrir les escoles, tenim el deure d'obrir-les, i les hem d'obrir», va asseverar Bargalló, que va garantir que el curs serà sempre presencial a infantil i primària.

Per la seva banda, Vergés hi va afegir que «en cap cas» l'executiu no preveu interrompre l'activitat lectiva durant el nou curs escolar. Reunit de manera extraordinària, el Consell Executiu va debatre el 25 d'agost passat i aprovar un pla d'actuació-ja avalat pel Procicat al juliol- amb mesures per aplicar en l'obertura dels centres educatius de primària fins als estudis superiors. Bargalló i Vergés van afegir algunes concrecions després que el president, Quim Torra, i la mateixa titular de Salut anunciessin el dia anterior les primeres mesures de cara a la reobertura de les aules. El conseller d'Educació també va anunciar que les classes hauran de ser «el més reduïdes possibles», sense concretar les ràtios a secundària. A Primària no es podran superar els 20 alumnes per classe, tal com ja es va anunciar. La mascareta serà obligatòria a l'ESO, i a infantil i primària quan el territori del centre estigui en vermell, o sigui, en una situació epidemiològica alta. Les classes es reduiran, i duraran 55 minuts i no una hora, per poder ventilar les aules. També es demanarà respectar la distància de seguretat entre els grups estables tant a l'hora del pati com al menjador. Vergés va anunciar que hi haurà entre 50 i 100 escoles sentinelles que esdevindran clau per «monitoritzar» els protocols d'actuació i de planificació. El Govern seleccionarà els centres a partir de criteris epidemiològics actualitzats, i territorial.

El pla d'actuació proposa vuit grups de mesures. La primera situa els grups de convivència estables com a nuclis per facilitar la traçabilitat de possibles casos que es donin en els centres educatius. En aquests grups no serà necessària requerir la distància física interpersonal ni l'ús de la mascareta. Quan hi hagi terceres persones -docents i professionals de suport- o el grup es relacioni amb un altre grup, sí que s'hauran de complir les mesures de distància d'1,5 metres i, si no és possible, també la mascareta. Així mateix, caldrà fomentar la higiene de mans.

La mascareta no s'indica en el primer cicle d'educació infantil (0-3 anys), i no és obligatòria en el segon cicle (3-6). De 1r a 4t de primària no serà obligatòria si s'està amb el grup de convivència dins de l'aula, i serà indicada fora del grup quan no es pugui mantenir la distància d'1,5 metres. A partir de 5è de primària, secundària, batxillerat, formació professional i centres de formació d'adults tampoc serà obligatòria si s'està amb el grup de ­convivència dins de l'aula, i sí fora del grup quan no es pugui mantenir la distància d'1,5 metres.

Pel que fa al personal docent i no docent, serà recomanable en els grups estables, i obligatòria per al personal quan imparteix classes a diferents grups quan no formin part del grup de convivència i no es pugui mantenir la distància d'1,5 metres.

Un altre punt del pla subratlla que només es pot accedir al centre si hi ha absència de simptomatologia de covid-19, o qualsevol altre quadre infecciós, i que no s'hagi conviscut o estat en contacte estret amb algun positiu confirmat o amb simptomatologia compatible en els 14 dies anteriors.

Es controlaran els símptomes, i s'establiran pautes de neteja, desinfecció i ventilació per tal que cada centre pugui fer la seva planificació. També es marcaran pautes per a la gestió dels residus. Finalment, en un entorn de convivència com és un centre escolar, la detecció precoç de casos i el seu aïllament, així com dels seus contactes més estrets, és una de les mesures més rellevants per mantenir entorns de seguretat i preservar al màxim l'assoliment dels objectius educatius i pedagògics. Caldrà fer un seguiment pràcticament a diari de totes les conductes per intetnar mantenir l'activitat escolar i conviure amb el virus.