L’encara presència del coronavirus a la societat fa que s’hagin de prendre diverses mesures i activar protocols de seguretat en l’àmbit escolar. La voluntat és que el curs pugui iniciar-se però sempre seguint unes pautes que s’han anat indicant durant les darreres setmanes. Segons va informar la Generalitat fa unes setmanes en primer lloc, per poder accedir als centres, les famílies han de verificar que els infants no presenten símptomes compatibles amb la covid-19 ni una temperatura superior al 37,5ºC. No es permet anar a escola en cas d’estar aïllat per donar positiu en covid-19, estar a l’espera de resultat de PCR, conviure amb una persona diagnosticada o estar en quarantena domiciliària.

D’altra banda, els alumnes que tinguin una malaltia crònica d’elevada complexitat, en acord entre la família i l’equip pediàtric, es valorarà les implicacions de reprendre l’activitat presencial als centres. Tot plegat el que es busca és garantir la màxima protecció a tots els membres de la comunitat escolar per poder desenvolupar el curs dins d’una certa normalitat. El curs es va veure alterat el març passat quan es va declarar l’estat d’emergència per la propagació accelerada que tenia la covid-19.

Protocol de casos sospitosos

La detecció precoç dels casos i el seu aïllament és fonamental per mantenir la seguretat als centres al màxim. Per això, es determina quina és la gestió que s’ha de dur a terme en cas que un alumne o membre del personal presenti símptomes compatibles amb la covid-19: portar-lo en un espai separat ventilat, col·locar-li la mascareta i en cas de símptomes de gravetat, trucar al 061. Aquesta és una de les indicacions donades pel Govern català.

El document indica les actuacions per part del director del centre davant d’un cas sospitós -avisar la família-; del Centre d’Atenció Primària (CAP); i del Servei de Vigilància Epidemiològica (SVE) territorial. El CAP, a través del pediatra o metge haurà de valorar els símptomes i decidir la realització del test PCR, indicarà l’aïllament de la persona atesa i qui hi conviu fins conèixer el resultat del test, i recollirà els contactes estrets de l’entorn familiar. El SVE avisarà la direcció del centre educatiu del possible cas, recollirà els contactes estrets de l’entorn escolar, farà seguiment del resultat del PCR i en cas de confirmació positiva, n’indicarà les mesures necessàries d’aïllament i quarantena. A l’espera del resultat de les proves, no està indicat el confinament dels contactes del grup estable de convivència.

En aquest sentit, el director general de Professionals de la Salut, Marc Ramentol, va explicar fa uns dies que els gestors covid «tindran una casella que s’activarà en cas que sigui una sospita en l’entorn escolar. Això activarà els SVE que entraran en joc en sospita de cas escolar. A partir de principis del mes que ve es reforçarà el servei, amb un total de 16 persones que s’incorporaran als SVE amb la principal missió que en cas de sospita es posin en contacte amb el centre educatiu per seguir els contactes i recolliran les dades d’afiliació d’aquestes persones».

El document d’actuació el van explicar en una roda de premsa el conseller d'Educació, Josep Bargalló, acompanyat del director general de Centres Públics, Josep Gonzàlez-Cambray, i del director general de Professionals de la Salut, Marc Ramentol, que van detallar que els sospitosos de covid-19 i els que convisquin amb un positiu -per exemple, un progenitor amb coronavirus- no podran anar a l'escola.

Segons va dir Bargalló, el protocol surt en bona part de l'experiència dels casals d'estiu d'aquest any, en què uns 250.000 nens de Catalunya han conviscut en grups estables i s'han produït «incidències, però poques». A banda, el Departament d'Educació posarà en marxa una aplicació informàtica de nom Traçacovid per donar suport als serveis educatius i a les famílies a l'hora d'informar de possibles casos i gestionar-los. S'actualitzarà dos cops al dia.

El conseller va insistir fa uns dies que és necessari no abaixar la guàrdia i prendre mesures també «a la sala de professors, a les reunions amb direcció i als claustres». «És molt comprensible el relaxament i que en aquestes situacions mes properes s'obri el relaxament, però hi pot haver la porta oberta a casos», ha advertit. Per això ha demanat que es mantinguin mesures com la distància i l'ús de mascareta per part del professorat fora del seu grup estable d'alumnes i també que els infants i joves realitzin les activitats extraescolars prenent aquestes precaucions.