Les facultats de la UdG dels campus del Barri Vell i Montilivi estan bloquejades des de primera hora d'aquest dijous per piquets informatius que impedeixen l'entrada dels estudiants en motiu de la vaga. Membres del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) han barrat el pas de les facultats amb tanques, tot i que els professors que han volgut accedir a l'interior ho han pogut fer sense problemes. La portaveu del SEPC a la UdG ha avançat que la vaga d'aquest dijous s'està desenvolupant sense conflictes i amb un seguiment elevat. Tot i així, el sindicat admet que es fa difícil fer un seguiment de quants estudiants fan vaga i quants no perquè no poden controlar l'assistència a les classes virtuals.

El SEPC ha convocat una jornada de vaga aquest dijous per pressionar als rectors de les universitats públiques catalanes que signin els compromisos presentats pel sindicat fa unes setmanes. Segons asseguren els estudiants mobilitzats, les universitats pateixen una "crisi educativa" que ve de lluny i cal actuar-hi.

Algunes de les demandes són equiparar el preu dels màsters amb els de grau per garantir l'accessibilitat de tots els estudiants i també tenir unes pràctiques remunerades. Per altra banda, exigeixen a les universitats que es posicionin per l'absolució de tots els encausats per protestes d'estudiants a les universitats un "pla de xoc" per garantir la presència del català a les aules. A més, els estudiants volen que els rectors modifiquin els protocols feministes i els plans d'estudi per donar-los una visió més equitativa en termes de gènere.

La jornada ha arrencat amb piquets informatius a les facultats de Lletres i Educació i Psicologia del Barri Vell i en la resta de centres del campus de Montilivi. Amb tanques barrant les portes dels edificis, els membres del sindicat impedien als estudiants accedir a les aules i els animaven a participar en la manifestació d'aquest dijous al migdia.

La Mar, que és portaveu del SEPC a la Universitat de Girona, ha recordat que els professors i personal d'administració ha pogut accedir sense problemes als edificis. La portaveu ha assegurat que les primeres hores s'han desenvolupat sense cap conflicte destacat i amb un seguiment elevat per part dels estudiants a la jornada.

El SEPC ha afirmat que pràcticament no s'han fet classes al campus del Barri Vell. Tot i així, la portaveu ha confessat que és "difícil" fer un seguiment acurat del seguiment real de la vaga a causa de la semipresencialitat que hi ha actualment a les classes. El fet que part dels estudiants puguin seguir les assignatures des de casa fa que sigui "impossible" fer un cens de quanta gent ha assistit a classe en format virtual.

Pressió per aconseguir el compromís de l'ACUP

La portaveu del sindicat a la UdG ha recordat que la vaga d'aquest dijous és per pressionar els rectors de les universitats públiques catalanes perquè des de l'Associació Catalana d'Universitats Públiques (ACUP) se signi el compromís amb els cinc punts que demanen per resoldre la crisi educativa.

A la Universitat de Girona, el sindicat d'estudiants es va reunir amb el rector el dijous 21 d'abril per tractar les peticions que tenia el sindicat. El dia abans ja van tancar-se al rectorat per pressionar a Quim Salvi que es reunís amb els estudiants. Després de la primera trobada, el SEPC va afirmar que hi havia bona sintonia respecte als compromisos però eren conscients que faltava "que els rectors parlessin entre ells" per mostrar de forma unànime el seu compromís per resoldre la crisi educativa.