El curs 2021-2022 tindrà 8.267 grups d’ensenyaments postobligatoris, 261 més que el curs actual. Per estudis, a batxillerat hi haurà 98 grups més amb un total de 2.797; a cicles formatius de grau mitjà, 35 més, i als de grau superior, 20 més, amb un total de 4.390 entre els dos últims. Del total de l’oferta de grups, 6.965 són públics i 1.302, concertats. A més, hi haurà 20 grups més de cicles formatius de grau bàsic i es crearan tres grups de formació professionalitzadora, per aquells estudiants que van deixar els estudis sense tenir el títol de secundària, segons es va avançar dies enrere. D’altra banda, el conseller d’Educació, Josep Bargalló, va considerar fa uns dies «insostenibles» per molt més temps les actuals proves d’accés a la universitat. «No aguantarem gaire més», va declarar.

D’entre els 261 nous grups, n’hi haurà 15 de tècnics d’esports, 10 de programes de formació i inserció, 33 d’itineraris formatius específics, 20 de grau bàsic, un de cicle artístic de grau superior, un de tècnic superior d’esports, un d’arts escèniques i tres de formació professionalitzadora, entre d’altres.

Actualment 350.000 alumnes cursen les diverses modalitats d’estudis postobligatoris: 98.000 batxillerat, 88.300 cicles de grau superior i 71.700 de grau mitjà.

El curs vinent comptarà també amb dos nous instituts públics d’FP especialitzats. El primer d’ells és l’Institut de Formació Professional Antoni Algueró de Sant Just Desvern, centrat en l’àmbit de les arts plàstiques i des d’on Bargalló ha fet la roda de premsa. Aquest centre tindrà sis grups, quatre dels quals de grau mitjà, un de superior i un d’artístic superior. A més, hi haurà cinc cicles formatius. El segon és l’Institut Centre de Tecnologies dels Aliments de Barcelona, a Mercabarna, que es va presentar fa unes setmanes i que tindrà cinc grups i cinc cicles formatius.

Graus d’FP

D’altra banda, s’implantaran per primera vegada 12 nous cicles. Entre aquests, tres graus bàsics d’FP, un de grau mitjà, dos d’FP a distància, un itinerari formatiu específic, dos programes de formació i inserció i un grau superior d’arts escèniques.

En el cas concret del batxillerat artístic, s’hi sumaran tres centres als 64 actuals que ja l’ofereixen. Pel que fa a les titulacions de batxillerat amb ensenyaments esportius i artístics, se sumen sis centres als nou que ja l’oferien aquest curs.

D’altra banda, es reforça l’oferta pública del programa de noves oportunitats, per a joves d’entre 14 i 24 anys, que busca adquirir el títol de secundària, la reincorporació al sistema educatiu i la preparació per accedir al mercat laboral. En concret, hi haurà 20 grups més de cicle formatiu de grau bàsic i tres grups nous de la nova formació professionalitzadora.