Un 66% dels nens espanyols entre les edats de 10 i 15 anys disposa de mòbil propi. Si els Reis Mags han pensat regalar al teu fill un telèfon intel·ligent, et donem algunes claus per ajudar-lo a fer-ne un ús positiu i responsable. Són dades que provenen de l'«Enquesta sobre Equipament i Ús de Tecnologies d'Informació i Comunicació a les Llars» de l'INE de 2019. Amb 10 anys tenen un mòbil un 22%; amb 11 un 38,1%; a partir dels 12 anys augmenta a un 63,9% i a l'edat dels 15 ja té mòbil un 93%. Així mateix, les dades que aporta el «I Decàleg XPLORA sobre nens i mòbils» mostren que ja als 9 anys un 60% dels nens i nenes els ha demanat un telèfon mòbil als seus pares. Davant d'aquestes dades, cal preguntar-se si tenim suficient informació per educar als nostres fills en un ús responsable de les noves tecnologies.

Avantatge indiscutible de regalar al teu fill un mòbil: connexió permanent

Els mòbils donen a pares i mares seguretat, perquè podem estar permanentment connectats amb els nostres fills. Si els nostres fills tenen un problema, sabem que podran trucar-nos o enviar-nos un missatge. I si nosaltres arribem tard, també podrem avisar-los. Però, com ens diu Alba Alonso, responsable de Realkiddys, a la nostra plataforma, «un telèfon intel·ligent és una finestra al món digital, al món de les apps, de les xarxes socials, de les fotos o vídeos que pugem a les xarxes i escapen al nostre control...».

La clau: el temps que li dediquen

Es recomana que els menors de dos anys no passin gens de temps amb dispositius electrònics i els adolescents no superin les dues hores diàries. Per això, podem limitar el temps que passen els nens davant de les pantalles (TV, consola, mòbil, etc.) i augmentar el del joc a l'aire lliure, o amb adolescents animant-los a passar temps amb els seus amics o practicar els seus entreteniments. Alberto Soler, psicòleg infantil, lamenta a la nostra plataforma que l'ús de les noves tecnologies (que potser no són dolentes per si mateixes) restin temps als nostres fills d'activitats que sí que han demostrat els seus grans beneficis físics, psíquics i socials en la salut dels nostres fills. «Animem als nostres fills a mirar més enllà de les pantalles, a entrar en contacte amb el món que els envolta i que facin servir el seu temps en activitats que tenen un impacte positiu en la seva salut física i emocional».

El millor filtre, el parental

Per educar als nostres fills en un ús responsable i positiu de les noves tecnologies no hem de ser experts, ens diu Alba Alonso, professora. Per més filtres que posem, afirma, «el control parental més efectiu és el de la mateixa educació». «Si els eduquem en l'autoestima, la confiança, la seguretat, el sentit crític i el diàleg els estarem lliurant les millors eines per al món digital», perquè d'aquesta manera no buscaran en les noves tecnologies una evasió en la qual refugiar-se davant una realitat que no els agrada, no cauran en addiccions al mòbil, no permetran que entrin desconeguts amb interessos foscos a les seves xarxes, seran crítics davant les modes, opinions o comentaris d'altres persones i apostaran per una comunicació fluida cara a cara per a connectar amb els altres, i també amb nosaltres, els seus pares.

Claus per un ús responsable dels mòbils si decideixes regalar als teus fills un telèfon intel·ligent

Recollim aquí algunes claus per ajudar els nostres fills a tenir un ús responsable i positiu del mòbil que potser els regalen els Reis Mags:

  1. Decidir a quina edat poden tenir mòbil: els experts recomanen no regalar mòbils a menors de 12 anys, perquè el seu cervell és molt immadur i no saben controlar-se.
  2. Limitar els temps: es recomana que no passin més de dues hores -com a molt- davant d'aquests dispositius, perquè no els prenguin temps ni ganes de realitzar altres activitats més beneficioses. I, per descomptat, es desaconsella el seu ús a la nit, perquè «el seu ús abans de dormir produeix una alteració important del sistema nerviós; en aquest moment han d'estar relaxats i no fent una activitat que els exigeixi una sobrecàrrega neuronal», afirma el pediatre Fernando García-Sala a Padres y Colegios. L'ús del mòbil no hauria d'interferir en moments en família, com els menjars, els sopars o les converses.
  3. Donar exemple: aquesta és la clau més important. Com ens va dir Álvaro Bilbao en una ponència, els telèfons intel·ligents no ens han fet a nosaltres, els adults, més intel·ligents, sinó més impacients. Quantes vegades consultem el mòbil encara que no hagi sonat? Quantes vegades interrompem converses amb els nostres fills perquè hem rebut un missatge? Quantes vegades perdem la noció del temps mentre consultem les xarxes socials? I quantes vegades mirem el mòbil mentre sopem? Si volem que els nostres fills no s'enganxin amb el mòbil, proposem-nos donar exemple.
  4. Informar-se i informar els nostres fills sobre els riscos de les xarxes socials: les xarxes socials ens permeten entrar en contacte amb gent que coneixem, i amb gent que vol entaular amistat amb nosaltres. Potser seria positiu no permetre l'accés dels nostres fills a les xarxes socials fins que vegem que són prou madurs, perquè si no podria donar-se el cas real d'una noia de 12 anys que presumeix al col·legi de tenir més de 200 amics a Instagram que no coneix, un cas que a més d'un pare o mare ens podria donar esgarrifances. Per això, és d'importància cabdal informar els nostres fills de la necessitat de mantenir en secret les seves claus, de no deixar entrar a les xarxes socials a desconeguts, parlar als nostres adolescents del grooming (l'assetjament sexual a menors a la xarxa per part d'adults que s'han guanyat la confiança dels nois) i fomentar l'ús respectuós de les xarxes socials.
  5. Assessorar-se sobre els filtres parentals: per no emportar-se desagradables sorpreses: despeses desorbitades per descàrrega d'aplicacions, accés a vídeos d'adults, temps il·limitat d'ús, etc.
  6. Assegurar-se que els nostres fills tenen una vida real rica i satisfactòria: viure moments divertits en família, interessar-se per les amistats dels nostres fills i fins i tot convidar-los a casa, mantenir una comunicació fluida amb els nostres fills i fomentar el pensament crític i propi són algunes de les mesures que ens poden ajudar a evitar que els nostres fills vulguin viure la seva vida davant d'una pantalla.