Un total de 640 alumnes de dotze escoles de la província de Girona, han participat a la segona edició del concurs La Mar de Net, una iniciativa impulsada pel sector pesquer català, coordinada per la Federació Territorial de Confraries de Pescadors de Girona en col·laboració amb la Fundació per a la Creativació. Els estudiants d'entre 3r de primària i 2n d’ESO han aportat idees innovadores, respostes o solucions a la problemàtica de la gran quantitat de plàstics que arriben al mar, i n’han sorgit propostes singulars i realistes que es presentaran al proper 9 de juny a la jornada de cloenda del projecte Pesca Neta que es realitzarà a Roses.

La campanya posa en valor el compromís dels pescadors i els escolars en la conservació del medi marí. DdG

Pesca Neta ha arribat de nou a les escoles, apostant per incentivar la creativitat dels alumnes per enginyar solucions efectives per combatre la problemàtica dels residus marins. Amb aquesta acció, també es posa en valor la tasca que 190 embarcacions i gairebé un miler de pescadors gironins fan cada dia per eliminar residus de la costa catalana. Les confraries que hi han participat són les de Blanes, Sant Feliu, Palamós, L’Estartit, L’Escala, Roses, Port de la Selva, Cadaqués i Llançà.

Diversos estudis indiquen que prop del 80% de la contaminació marina està provocada per plàstics, i aquests generen microplàstics que ingereixen els animals, fet que provoca danys irreparables a la biodiversitat marina. Des de fa anys els professionals de la pesca recullen la brossa que troben a alta mar en l’exercici de la seva feina, especialment plàstics, i amb Pesca Neta han unit esforços per conscienciar i eliminar els residus contaminants que estan presents al nostre mar.

La divulgació és clau per assolir la implicació de tots els actors

Les campanyes de difusió i l’organització d’activitat a les escoles són un dels mecanismes de Pesca Neta per donar visibilitat al projecte i a la tasca dels pescadors. El concurs la Mar de Net ha involucrat a alumnes, professors i famílies en la tasca de conscienciació a la ciutadania sobre la importància de la lluita contra la brossa marina i l’imprescindible paper del sector pesquer per la neteja dels nostres oceans.

El procés s’ha iniciat a les aules amb una sèrie de reflexions, idees i propostes per presentar solucions innovadores per fer front als reptes marcats pel projecte.

Els alumnes han pogut participar en experiències immersives a la costa gironina. DdG

Més tard, els alumnes han pogut participar en diverses experiències immersives en diferents llotges de la costa gironina, on han pogut conèixer de primera mà el projecte Pesca Neta, resoldre dubtes i trobar-hi motius d’inspiració per a fer el seu projecte que contribueixi a la preservació del medi marí.

El projecte PescaNeta està finançat per fons europeus i cofinançat pel Fons Europeu Marítim i de la Pesca (FEMP) de Catalunya i el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i forma part d’una convocatòria que ja s’ha renovat, garantint així la seva continuïtat.

A títol individual els pescadors gironins ja duen a terme sistemes de pesca sostenible i diferents actuacions relacionades amb la millora del medi marí, però agrupant-se sota la mateixa marca optimitzen esforços i resultats en l’objectiu de la protecció i recuperació de la biodiversitat i els ecosistemes marins