Les dues cares de les PAU: de jugar-s’ho tot a treure la pols als apunts el dia abans

Un total de 3.620 estudiants s’examinen de la Selectivitat en el conjunt de les comarques gironines, entre Girona, Figueres i Olot

Arrenca la selectivitat a les comarques gironines

Alex Bancells / ACN

Meritxell Comas

Meritxell Comas

Amb la Selectivitat, Emma Rivas s'ho juga tot. Fa un mes que l'alumna de l'institut de Vilablareix estudia entre nou i deu hores diàries per a aconseguir fer-se un lloc al grau en Genètica. I és que des de ben petita té clar que vol dedicar-se en cos i ànima a la investigació del càncer. «El meu avi va morir de càncer de pulmó i el meu pare es va haver de posar a treballar amb 14 anys per a tirar endavant la família, va renunciar al seu somni, que era ser metge», ha relatat aquest matí a les portes de la Facultat de Dret de la Universitat de Girona, sortint del primer examen de Selectivitat. Per això, vol treballar per a evitar que el càncer s'endugui més vides i, amb elles, frustri més somnis. Els nervis, ha confessat, fa dies que la sacsegen. «Quan he vist el primer examen he pensat: Emma, aquí hi ha el teu futur», ha assegurat.

Per la seva banda, Laia Delicado -també alumna de l'institut de Vilablareix-, ha intentat donar un cop de mà als seus companys en matèries com Matemàtiques, Física o Llengües mentre es preparava les PAU. I és que Delicado ha obtingut un 9,75 de nota mitjana de Batxillerat. «Ha estat la professora particular de tots», han confessat els seus companys. Tot i això, ha reconegut estar nerviosa per l'examen d'Història. En el seu cas, vol estudiar Enginyeria Mecànica. Sobre si pot ser candidata a obtenir la millor nota de les PAU a Girona, vol ser prudent. «És molt difícil però ho intentaré», ha assegurat.

En el cas d’Ona Solà, estudiant de l’institut Vescomtat de Cabrera d’Hostalric, tota la seva fe està posada en la Selectivitat: «Vull estudiar Psicologia, però necessito pujar la meva nota mitjana amb la Selectivitat». Tot i que ella va reconèixer haver dormit «prou bé» la nit abans, no va ser tan fàcil per la seva companya de classe, Laia Trasserra. «M’he despertat moltes vegades, fins i tot somiava en preguntes i respostes de la Selectivitat», ha confessat.

Però una cosa és preparar-se els exàmens i l'altra, ben diferent, és saber gestionar la frustració amb el cronòmetre en marxa. «Al principi m’he estressat una mica, m’he passat cinc minuts decidint si escollia la opció A o la B», ha assegurat Nina Jané, estudiant de l'institut Sant Elm de Sant Feliu de Guíxols. «Després m'he frustrat redactant el text argumentatiu, Llengua castellana i literatura és l'assignatura que em costa més i no ha ajudat que fos la primera, però m'he aconseguit tranquil·litzar i he pogut reconduir bé la situació», ha confessat. Vol estudiar Disseny d’Interiors, però s’ha pogut desfer de tota la pressió perquè «estudiaré en una universitat privada i només necessito un 5 per a entrar», ha assegurat.

«No n’hi ha per tant»

L'alumna de l'escola Vedruna de Palamós, Ariadna Serrano, fa una crida a la calma. «Hi ha molta pressió per la Selectivitat però realment no n'hi ha per tant, és com un examen trimestral més», ha assegurat. «El curs ha estat més difícil, si l'has anat seguint bé no et trobaràs amb res que no sàpigues respondre», ha afegit. Serrano ha reconegut que divendres es va posar a estudiar «seriosament». «De moment ha estat fàcil», ha celebrat. En el seu cas, vol estudiar Economia.

Una opinió que també comparteix Sergi Carmona, estudiant de l’institut de Vilablareix, que ahir es va «començar a mirar» els apunts de Llengua castellana i literatura (la prova que ha inaugurat la primera jornada de les PAU). «A l’institut ens han exigit molt, i fent l’examen m’he adonat que no n’hi ha per tant, que el Batxillerat és molt més complicat que la Selectivitat», ha assegurat. Vol estudiar Enginyeria Mecànica i confia en que podrà entrar. El seu repte, però, passa per «aprovar català, castellà i anglès».

Temari que no havien estudiat

Iker Serra, estudiant de l'institut de Sant Feliu de Guíxols, vol estudiar Ciències Ambientals i, en el seu cas, la nota «no és una pressió». Tot i això, va confessar que «estic molt més nerviós que fa uns dies, perquè fins ara veia la Selectivitat molt lluny». A més, va revelar un episodi que fa poques setmanes va generar un autèntic «caos» entre els alumnes: «A les classes de repàs per la Selectivitat ens vam assabentar que a les PAU entrava una part del temari (les diferències entre tema i rema) que no havíem estudiat durant el Batxillerat», va apuntar. I és que la professora de castellà, que era nova, «creia que ja ho havíem treballat amb l’altra professora», va assegurar. Per sort, va confessar, «no ha sortit a l’examen».

Ganes de festa, tot i la tensió

Després del primer examen (Llengua castellana i literatura), alguns estudiants han aprofitat el descans per a repassar els apunts del darrer examen del matí (Llengua estrangera), i en alguns casos també del dia (a la tarda ha estat el torn de la fase específica i voluntària). D’altres, han anat per feina. I és que just només sortir de l’aula, Pau Baus, estudiant de l’institut de Vilablareix i membre del Jovent Republicà, s'ha tret de la motxilla un feix de fulletons propagandístics de l’Acampada Jove 2023 de Sant Sadurní d’Anoia, que ha començat a repartir entre els estudiants que es congregaven a les portes de la Facultat de Dret. «Aquí és on hi ha el públic potencial i el cert és que la gent està molt receptiva, després de tanta pressió per les PAU tothom té ganes de festa i de passar-s’ho bé», ha assegurat.

Tot, sense perdre de vista l’humor. I és que de fet, alguns ja han fet apostes amb els companys. És el cas dels blanencs Iker Fuentes i Toni Mier. «Ens hem jugat un gofre i un sopar», ha dit Fuentes. 

En total, avui s'han examinat 3.620 estudiants en el conjunt de les comarques gironines, entre Girona, Figueres i Olot. Només 38 alumnes han sol·licitat fer «alguna de les proves» en castellà.

Subscriu-te per seguir llegint