Diari de Girona

Diari de Girona

Les escoles alerten d’un «autèntic caos» en l’arribada dels vetlladors

El Departament d’Educació defensa que les hores de monitoratge de suport han augmentat un 16,8% a les comarques gironines respecte el curs passat

Uns infants jugant a l'aula. DdG

Algunes escoles gironines denuncien un «autèntic caos» en l’arribada dels vetlladors als centres educatius, que haurien d’apuntalar les bases de l’escola inclusiva i, sobretot, fer-la més real.

L’escola Carme Auguet de Girona ha començat el curs sense cap vetllador, tot i tenir assignades 25 hores setmanals de monitoratge de suport. La directora del centre, Laura Serrats, lamenta que «ni ha arribat ningú ni hi ha cap previsió de quan arribarà» i critica que «aquesta incertesa està complicant l’inici de curs». I és que en la tornada a les aules, la figura dels vetlladors és encara més decisiva: «Durant l’adaptació són vitals, els alumnes han canviat de mestre i d’aula i necessiten que el seu referent els acompanyi», assegura. Tot i que la directora ja ho ha notificat tant al Departament d’Educació com a l’empresa que es fa càrrec de la gestió dels vetlladors, encara no ha obtingut resposta. «L’empresa no agafa mai el telèfon», lamenta. «Al final sembla que hagis de ser tu qui s’ha de moure per buscar algú, perquè no podem seguir sense vetlladors». Aquest diari també ha intentat posar-se en contacte amb l’empresa, però no ha obtingut resposta.

A l’escola Josep Dalmau i Carles de Girona han topat amb una altra problemàtica, i és que el Departament d’Educació els ha retallat les hores de vetlladora. La directora del centre educatiu, Vanessa Faig, assenyala que, en el cas de la vetlladora de salut -que acompanya als alumnes que requereixen cures especialitzades- els han tret 15 hores setmanals, passant de les 25 hores el curs passat a només 10 hores enguany. «Ens han tret hores però aquests casos s’han de seguir atenent igualment», reivindica Faig. 

Tot i que ja han fet arribar la queixa al Departament d’Educació i a l’empresa, de moment els diuen que intentin cobrir-ho amb les altres vetlladores que tenen a l’escola. La directora, però, no hi està d’acord: «Són vetlladores d’hores lectives i de menjador, les cures les ha de fer una persona formada». En total, les vetlladores atenen a dos infants fixes, i fins a vuit alumnes del centre, majoritàriament amb «moltes dificultats de comportament». «A vegades les vetlladores només poden estar-se en una mateixa aula una hora al dia, hi ha nens amb problemes importants de conducta i quan no hi ha el vetllador, és el mestre qui se n’ha de fer càrrec, i a vegades això va en detriment dels altres alumnes», assegura la directora.

Tot i això, el Departament d’Educació defensa que aquestes hores de monitoratge de suport han augmentat un 16,8% als serveis territorials de Girona respecte el curs passat. En concret, la conselleria assegura que s’ha passat de 7.372 hores setmanals a 8.612 (cal tenir present que el territori ha disminuït, ja la Cerdanya ha passat a estar comptabilitzada dins dels serveis territorials a l’Alt Pirineu i l’Aran).

En el cas de l’escola Pompeu Fabra de Llançà, denuncien «incoherències»: «Fa 20 anys que tenim la mateixa vetlladora, aquest curs ens han donat 5 hores setmanals més (en total seran 20 hores) perquè hi ha més alumnes per atendre, però enlloc de donar-li a la vetlladora que ja tenim, que seria el més lògic perquè és la persona referent dels alumnes, l’empresa ens ha dit que enviaran a una altra persona per fer aquestes 5 hores de més», explica la directora del centre, Francesca Mateu. Aquesta persona, però, de moment encara no ha arribat. Mateu, però, no hi està d’acord: «No ha de venir ningú més, el que han de fer és incrementar-nos les hores de la referent», defensa.

Una assignació fantasma

La directora d’una altra escola de l’Alt Empordà, que prefereix mantenir l’anonimat, explica que la vetlladora que tenien l’any passat continua, però només li han assignat 20 hores setmanals durant la jornada lectiva. El temps de menjador, que suma 10 hores setmanals més, no li han donat a ella. «L’empresa li ha dit que li han assignat a una altra persona, però aquesta vetlladora ni s’ha presentat al centre ni sabem qui és». La por de la directora, confessa, «és que aquestes hores de menjador quedin sense cobrir». Amb tot, la directora assegura que «el més lògic és que se li ofereixi a la vetlladora que ja tenim, perquè és qui realment coneix als alumnes».

Compartir l'article

stats