«Corda’t el cinturó, gira el contacte, posa l’intermitent i comprova els retrovisors perquè t’has d’incorporar a l’autopista», explica el formador Demetrio Padilla, mentre el motor comença a rugir. Amb les mans al volant, la delegada del govern de la Generalitat a Girona, Laia Cañigueral, viu de primera mà la sensació que, des de finals del curs passat, experimenten a bord del simulador els estudiants del cicle formatiu de grau mitjà en conducció de vehicles de transport per carretera de l’institut Montilivi de Girona.
Tres pantalles recreen el camp de visió des del seient del conductor (amb vista als retrovisors i a l’interior del vehicle, que en aquest cas es tracta d’un autobús interurbà), mentre Cañigueral avança per la via. «Ara hem de controlar la velocitat i el trànsit, perquè aquí davant ja hi tenim camions», adverteix Padilla. El seient recrea, amb un realisme gairebé mil·limètric, les sensacions a bord de la cabina. Però aquest és només un petit tastet de les possibilitats que ofereix el simulador per entrenar als estudiants del centre educatiu gironí (molts encara sense carnet de conduir) on també s’hi poden sumar unes ulleres de realitat virtual per completar l’experiència. Els professors, a més, poden controlar el trànsit (tant l’afluència com l’agressivitat), les condicions climàtiques (amb pluja, neu o gel), la tipologia de via (urbana, interurbana, autopista o pista forestal) o de vehicles (camió, autobús urbà o interurbà) per fer créixer les exigències de la formació i millorar la capacitat de resposta dels alumnes, així com també hi poden afegir altres contratemps (rodes punxades, fallada dels frens, vianants creuant o un segon vehicle que els faci la guitza). La conducció, a més, queda enregistrada perquè els estudiants puguin revisar els errors que han comès.
L’institut Montilivi és, de fet, l’únic centre educatiu de les comarques gironines i un dels cinc de Catalunya que disposa d’un simulador de conducció de vehicles de transport per carretera destinat a la formació. El simulador es va instal·lar l’abril de l’any passat i els alumnes el van començar a provar en la recta final del curs. «Al principi els va costar una mica, molts encara no han conduït mai un cotxe i encara tenien problemes per circular en línia recta, però l’experiència els ha motivat molt i en la tercera sessió ja observem un canvi significatiu», assegura Padilla. «El simulador atrau als joves per cursar aquests estudis, no és 100% real però gairebé», afegeix.
Aquests estudis es van posar en marxa el curs passat i, enguany, entre el primer i el segon curs hi ha 16 estudiants matriculats (14 nois i 2 noies). En només un any de rodatge, han aconseguit doblar les inscripcions al primer curs. I és que si el curs passat s’hi van matricular 5 estudiants, enguany han estat 11. L’objectiu, segons el director de l’institut Montilivi, Ruben Pino, és «arribar als 30 estudiants». Les dones també estan guanyant presència al volant. El vicepresident d’Asetrans, Àlex Gilabert, assegura que dels 320 carnets de tipus D que s’han expedit en els darrers tres anys a les comarques gironines (els que permeten conduir autobusos) n’hi ha 39 que els han obtingut dones (xifra que representa el 12%).
Des de l’ensenyament públic
El nou simulador, a més, dona resposta a una de les demandes del sector del transport: reivindicar que l’ensenyament públic ajudi a formar conductors, per no dependre única i exclusivament de la formació privada a l’hora de cobrir la manca de professionals. El president d’Asetrans, Eduard Ayach, posa en relleu que la formació professional és «una eina fonamental» per ajudar a pal·liar la manca de professionals al sector. «Els carnets d’abans venien del servei militar i no a partir d’una formació», defensa.
«Prestigiar» els estudis
La delegada de la Generalitat a Girona, Laia Cañigueral, celebra que la incorporació del simulador «em fa especial il·lusió» perquè «s’ha fet realitat una demanda que el sector del transport portava molts anys reivindicant». A més, Cañigueral recorda que «aquesta és la legislatura de la FP» i destaca el compromís del govern de «prestigiar» aquests estudis, que «s’han vist devaluats per manca d’esforç i d’inversió».
Els alumnes, però, no seran els únics que es posaran al volant d’aquest simulador. També ho faran els transportistes en actiu que treballen en alguna de les empreses del sector sota el paraigües d’Asetrans per reciclar-se i millorar les seves aptituds professionals, gràcies a un conveni que la Generalitat ha signat amb la patronal Asetrans.