09 de desembre de 2015
09.12.2015

Teresa Jordà 'estripa' la monarquia

La cap de llista d'ERC per Girona critica que "en ple segle XXI" encara hi hagi institucions que representin "el poder vingut del cel"

09.12.2015 | 14:19
Teresa Jordà 'estripa' la monarquia

La cap de llista d'ERC al Congrés per Girona, Teresa Jordà, ha 'estripat' la monarquia espanyola i ha reivindicat que a la República Catalana tots els ciutadans "seran lliures i iguals". Jordà, acompanyada de membres de les JERC, ha trencat un cartell on hi apareixia la imatge d'una corona al costat de la seu de la Fundació Princesa de Girona, situada al parc Científic i Tecnològic. La candidata ha criticat que "en ple segle XXI" encara hi hagi institucions que representin "el poder vingut del cel" i ha assegurat que l'estat propi suposarà "un país millor on imperi la justícia social". "És molt més fàcil fer una República Catalana de 7,5 milions de ciutadans que reformar la monarquia parlamentària de 46", ha subratllat.

"Estem cansats d'una monarquia obsoleta i retrògrada i que l'Estat espanyol ens prengui la veu", ha dit Teresa Jordà. La candidata republicana ha participat en un acte simbòlic d'oposició als Borbons. Juntament amb membres de les JERC, Jordà ha estripat un cartell on hi apareixia una corona gegant damunt les paraules 'Monarquia espanyola'. A sota, hi havia un altre cartell –en aquest cas de les JERC- que ha quedat al descobert i on es llegia el lema: 'Que no ens prenguin la veu!'.

"Volem una república nova de ciutadans lliures i iguals, justa i en definitiva que ens aporti un país millor per a tots on imperi la justícia social", ha subratllat la cap de llista al Congrés. I hi ha afegit: "És molt més fàcil fer una República Catalana de 7,5 milions de ciutadans que reformar una monarquia parlamentària de 46 milions; això és una constatació".

Teresa Jordà ha assegurat que a partir del 27-S "tenim un mandat democràtic inequívoc" perquè les urnes van donar "un Sí absolutament gegant per engegar l'estat propi i enderrocar allò que faci falta". La candidata d'ERC ha recordat, a més, que la monarquia és "hereva de l'època franquista" i que "a ple segle XXI" la societat ha d'estar formada per "ciutadans lliures i iguals en comptes de dependre del poder vingut del cel".

"Ho trobem insultant"

La número 5 de la llista per Girona i membre de les JERC, Susanna Pagès, ha insistit en què la monarquia espanyola "és totalment obsoleta" i que, tot i que com a cap d'Estat el rei té "poders limitats", la seva família "gaudeix de privilegis molt importants". Com a exemple, Pagès ha posat els 100.000 euros anuals que se li han atorgat a la princesa Elionor. "En una època de crisi com l'actual, ho trobem insultant", ha subratllat.

La número 5 també ha criticat que la monarquia sigui una institució retrògrada, cosa que ho demostra "que s'hi accedeixi per herència sanguínia o matrimoni". "Ser rei no es basa en absolut per mèrits, i nosaltres tenim clar que a la futura República Catalana en cap moment permetrem la monarquia; els ciutadans han de ser els qui escullin el seu cap d'estat", ha conclòs Susanna Pagès.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook