Han passat sis mesos des de les eleccions del 20-D i analitzant només el resultat en diputats, podria semblar que a les comarques de Girona no ha passat absolutament res. Analitzant una mica més en profunditat el comportament de cada partit, es pot observar l'increment o el descens a cada un dels municipis i, encara que aquestes dades no es traslladin al resultat final de diputats, sí que són indicadors de les tendències.

De fet, un dels titulars de la nit electoral és que ERC, tot i mantenir els dos diputats va aconseguir guanyar a CDC en una província on els convergents havien estat sempre hegemònics. Si mirem el mapa de qui és la força més votada a cada població -edició del 28 de juny de Diari de Girona- es veu clarament que Esquerra guanya a 124 municipis gironins, mentre que CDC ho fa en 82.

La truita s'ha girat, però com s'ho ha fet el partit de Junqueras? On ha perdut més posicionament Convergència? I la resta de partits? N'Hi ha tres que creixen en la majoria de poblacions de Girona. Es tracta d'ERC, com ja es pot suposar, i d'En Comú Podem i el PP. Els dos partits que s'enfonsen a la majoria de municipis, comparant els percentatges de diumenge passat amb els del 20-D són Convergència i Ciutadans, mentre que el partit que aconsegueix mantenir més l'equilibri és el PSC. El càlcul s'ha fet amb la diferència de percentatge entre els comicis de desembre i els de diumenge passat.

ERC

ERC creix pràcticament a tots els municipis gironins, tot i que en la majoria ho fa de forma moderada (entre 1 i 5 punts). En aquest grup hi ha Girona, Castell-Platja d'Aro, Palamós, Sant Feliu de Guíxols, Blanes, Lloret, Figueres o Olot. En aquest darrer, la diferència entre el percentatge del 20-D i el del 26-J és de 4,69 punts. Els municipis on la diferència supera els 5 punts són més petits i menys nombrosos però això no els resta importància. Es tracta d'Urús (9,64), Toses (8,86), Torrent (8,71), Garrigàs (9,74) o Palau de Santa Eulàlia i Sant Miquel de Campmajor on l'increment frega els 12 punts. On baixa més Esquerra? En cap cas perd més de cinc punts i ho fa en només 36 poblacions de les 221 que hi ha a les comarques de Girona.

CDC

La que s'ha convertit en la segona força a les comarques de Girona perd suport electoral a la majoria de ciutats i pobles. En concret només augmenta a 34 llocs i en cap arriba als 7 punts percentuals. El lloc on creix més és Colomers amb 6,98 punts, Esponellà (6,36), Vilaür (5,73) i Cabanelles (5,69). A les principals ciutats gironines els resultats de CDC baixen lleugerament a la gran majoria i tenen increments molt poc significatius en només dues: Platja d'Aro (0,2) i Lloret (0,06). A Girona baixen 1,07 punts i també ho fan a Figueres (-1,35), Palamós (-1,41), La Bisbal (-2), Banyoles (-3,82) o Olot (-4,16).

En Comú Podem

Si mirem la diferència de percentatge que ha obtingut la formació de Pablo Iglesias a les comarques de Girona, trobarem un mapa molt similar al d'Esquerra Republicana. Amb augment de punts a pràcticament totes les poblacions i en descensos a pocs llocs. A 32 dels municipis l'augment és d'entre 4 i 8 punts i només baixa en 42 poblacions. On més puja En Comú Podem és a Toses (7,87), Sales de Llierca (7,04), Corçà (6,96) o Riudaura (6,28). A la majoria de les principals ciutats, ECP augmenta, tot i que ho fa molt lleugerament.

PSC

Observant el mapa del partit de la rosa, es veu clarament com és el més equilibrat quant a increment i descens en els pobles gironins. Podríem dir que els socialistes han aconseguit un mig-mig amb tota regla. Els municipis on la llista encapçalada per Marc Lamuà ha augmentat més són Sant Mori (7,57), Pedret i Marzà (5,9), Boadella (4,84), Espolla (4,84) o Foixà (4,39).

Ciutadans

El partit d'Albert Rivera és l'altre gran perjudicat en els resultats del 26-J. Analitzant la diferència de percentatge poble a poble, s'observa com creix a poquíssimes poblacions, en total 49, i en canvi pateix un descens en la resta. Tot i això, l'augment no arriba als 4 punts, excepte a Sant Andreu Salou (4,5) i les baixades més destacades no arriben als 6 punts negatius. El descens més important el pateixen a Roses (ciutat del candidat de C's el 20-D) amb un -5,25.

PP

Sigui pel vot útil que ha marxat de Ciutadans, o per qualsevol de les altres opcions que s'han analitzat els darrers dies, el PP és el tercer partit que creix a la majoria de localitats de Girona. El descens de punts es produeix en 52 localitats, mentre que a la resta, la llista encapçalada per Concepció Veray augmenta respecte al resultat del 20-D. Els llocs on el Partit Popular creix més són Sant Ferriol (7,19 punts), Vilamalla (7,07), Gombrèn (6,49) i Ogassa (5,12).