Les crítiques a la decisió de l'alt tribunal no es van fer esperar. Ahir mateix la vicepresidenta del Govern, Neus Munté, va criticar durament que el Govern espanyol decidís interposar un recurs contra l'ampliació de l'Agència Tributària de Catalunya (ATC) i ho vaqualificar «d'una demostració més de recentralització i d'asfíxia als ciutadans i als sectors productius».

En una improvisada roda de premsa convocada poc després de conèixer que el Tribunal Constitucional (TC) havia suspès cautelarment el projecte ahir al migdia, Munté va confirmar que la Generalitat recorrerà la decisió i va garantir que, malgrat les «traves», el procés d'ampliació «no es bloqueja». La previsió era que a l'octubre s'haurien d'obrir els concursos públics de contractació, tot i que la vicepresidenta va reconèixer que no es podrà complir amb el calendari anunciat.

El Govern té ara quinze dies per recórrer, al·legar a la suspensió i, en el cas que les al·legacions de la Generalitat no convencin l'Alt Tribunal, la suspensió de l'article 4 de la reforma de la llei de l'Agència Tributària impedirà tirar endavant els concursos d'ampliació de personal previstos per al mes vinent.

«El procés no es bloqueja. Es posen traves per impedir aquest calendari, que volíem que fos el més ràpid possible», va insistir. Malgrat això, va dir, «el procés tirarà endavant amb aquestes dificultats afegides a les quals ja estem acostumats». De fet, la situació no els ve de nou perquè el Govern espanyol va anunciar que recorreria l'ampliació de l'ens al consell de ministres del passat 31 de juliol. No va ser, però, fins ahir que va decidir tirar endavant la protocol·lària suspensió cautelar de la llei.

La Generalitat veu aquest cas molt similar a d'altres decisions que han afectat «l'autonomia» catalana, com «la suspensió del decret de pobresa energètica i la de la taxa de dipòsits bancaris».

A més, Munté va insistir que amb totes aquestes decisions de l'executiu estatal -i del TC- es confirma «l'asfíxia» a la qual l'Estat sotmet els ciutadans de Catalunya i el seu sector productiu.

La vicepresidenta del Govern també va lamentar la suspensió de l'impost de l'ADSL, que ha de servir per fomentar la indústria cinematogràfica catalana. Des que es va aprovar la Generalitat havia aconseguit recaptar 6,7 milions del 20,5 previstos per aquest any que havien de destinar-se al sector audiovisual i cinematogràfic català. «És molt lamentable que cada vegada que el Govern pren una decisió per a donar resposta a una determinada problemàtica social o per aconseguir més recursos per destinar-los a polítiques socials responguin sempre amb suspensions, negatives i impediments», va afegir.

Aixecar la suspensió

D'altra banda, el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, també va lamentar profundament la decisió del Constitucional tot manifestant un «profund desacord» amb aquest fet. «Afecta, novament, les polítiques culturals catalanes, així com el sector audivisual del nostre país». En aquest sentit, Mascarell va dir que des de Catalunya s'intenten buscar solucions davant d'una època de grans dificultats econòmiques i, en canvi, «des del Govern espanyol només es reben negatives». Per això, des del Departament de Cultura demanen que s'aixequi la mesura de suspensió cautelar i anuncien que també presentaran al·legacions a la decisió. Amb tot, recorden que les produccions catalanes compten amb un pressupost mitjà que no arriba als 2,5 milions d'euros, una dada gens competitiva.