Debat atípic per a unes eleccions on no només es decideix el Parlament sinó el futur de Catalunya. El primer cara a cara entre els set caps de llista gironins, organitzat ahir per TV3, va centrar la discussió en la independència o l'encaix dins l'Estat. Tot i això, els retrets entre partits per la gestió de la crisi i la manca de finançament de la Generalitat també van ser una constant.

Lluís Llach (JxSí) va destacar que l'obsessió de la seva candidatura és «iniciar el camí cap a la independència» i que aquesta transició es completi en un any i mig. Això li va comportar les crítiques dels altres partits per «la manca de programa» de JxSí, o per posar caps de llista que «amaguin les sigles» de CDC i ERC. El cantant es va defensar dient que ell no era allà «per responsabilitzar-se del passat» ni tampoc per justificar la gestió del Govern durant aquest mandat. «Junts pel Sí és una candidatura nova, de futur; un país no es pot fer des de la dreta o des de l'esquerra, s'ha de fer entre tots», va dir.

Davant els qui defensen el Sí i els partidaris del No, Rafel Bruguera (PSC) es va desmarcar apostant pel federalisme. «S'han obert dues grans trinxeres, la dels nacionalistes espanyols unionistes i involucionistes i la dels independentistes que pretenen una DUI deixant de banda totes les normes democràtiques», va indicar, tot afegint: «Nosaltres no apostem pels fronts sinó pels ponts, obrint un diàleg que trobi un encaix ferm i potent dins l'estat espanyol».

El cap de llista de la CUP, Benet Salellas, es va alinear en el bloc del Sí, però també va defensar que la independència s'ha d'acompanyar «d'una transformació social». «La conselleria del deute té la partida més important, de 9.000 milions, i qui l'ha provocada és la gestió del tripartit, la de CiU i l'asfíxia econòmica per part de l'Estat», va etzibar.

El número 1 de Catalunya Sí Que Es Pot, Marc Vidal, es va alinear amb Llach en la defensa del dret a decidir, però deixant clar que la seva candidatura en comparteix el fons, però no la forma. Davant de les eleccions plebiscitàries que concep JxSí, Vidal va defensar el 27-S com uns comicis que han de servir per tirar endavant un referèndum «amb sobirania plena» però va criticar també les retallades de CiU i PP.

Xavier Dilmé (UDC) va ser l'únic que va reivindicar la feina feta per Unió durant els cinc anys que ha governat en coalició amb CDC. Tot i això, ara aposten per solucions diferents. «Compartim el diagnòstic que Catalunya pateix un govern central que ha optat per la recentralització i ataca el català; però discrepem amb la solució, perquè no pot ser mai unilateral», va explicar.

Millo, per la seva banda, va defensar que les polítiques de Rajoy «són les úniques que han permès encarar la recuperació econòmica». El cap de llista del PP va assegurar que, en aquestes eleccions, la seva aposta és clara: «Volem que a Catalunya hi imperi la convivència i la concòrdia, som contraris a les divisions i al trencament; som catalans, som europeus i som espanyols i no volem perdre cap de les tres condicions».

Finalment, el cap de llista de Ciutadans, Jean Castel, va criticar que «la candidatura que encobreix CDC i ERC només fa volar coloms» i va defensar la necessitat de fer propostes concretes que responguin «a necessitats reals» i serveixin per acabar amb la corrupció. «La independència només serveix per tapar la incompetència», va reiterar.