El cap de llista de Junts pel Sí, Raül Romeva, va garantir ahir que per part de la seva candidatura hi haurà «voluntat de negociar i parlar» amb l'Estat el resultat del 27-S, perquè creu que la negociació és l'«única opció», sense secundar de moment la desobediència civil que propugna la CUP i per a la qual l'ANC s'ha mostrat «preparada».

Romeva va fer ahir una roda de premsa a Barcelona davant les quatre columnes de Montjuïc, que representen les barres de la senyera, i amb la plaça d'Espanya de fons, acompanyat de dos dels membres de l'associació de catalans castellanoparlants sobiranistes Súmate, Eduardo Reyes i Gabriel Rufián.

El candidat de Junts pel Sí va acusar de «mentir» els que afirmen que els independentistes pretenen separar els catalans pel seu origen o el dels seus pares o avis, en al·lusió a les paraules del secretari general de Podem, Pablo Iglesias. Tot i això, quan se li va preguntar per les crítiques del president català i també candidat, Artur Mas, a Pablo Iglesias, tot equiparant el seu discurs amb l'ultradreta i José Marái Aznar, Romeva va evitar pronunciar-se perquè va assegurar que no havia sentit aquestes afirmacions.

Romeva va defensar que el projecte de Junts pel Sí no intenta «trencar res» ni «anar-se'n d'enlloc», sinó canviar el marc de relacions entre Catalunya i la resta d'Espanya per la via de crear un Estat català, sense excloure catalans que se sentin espanyols o d'altres països del món.

L'exeurodiputat va garantir voluntat de negociació del mandat democràtic que surti de les urnes el 27-S, sense secundar de moment la proposta de la CUP d'aplicar la desobediència civil, encara que va assenyalar que, davant un eventual bloqueig de la negociació des del Govern central, «caldrà analitzar els escenaris en cada cas.

Per incidir en la voluntat de diàleg, Romeva va advertir que és «irresponsable i fora de tota lògica -per part de l'Estat- obsessionar-se a bloquejar una negociació», quan considera que és l'«única» opció per donar sortida al conflicte.

D'altra banda, Romeva també va subratllar que com «més clar i massiu» sigui el suport a la independència el 27-S, «més dificultats» tindrà l'Estat per negar-se a negociar com s'executen els passos cap al nou Estat català.