Votar en contra de la línia de la direcció del parit. Això van fer ahir els quatre diputats d'Unió a la Diputació de Girona, que van donar suport a una moció que defensa el «caràcter plebiscitari» de les eleccions al Parlament del proper 27 de setembre. El cas és que ERC va presentar ahir, en el ple ordinari del setembre de la institució provincial, aquest text que va rebre 24 vots a favor dels diputats de CiU, ERC, la CUP i IdS, mentre que els tres diputats del PSC van rebutjar la moció. Per això, entre els que sí que van donar suport a aquesta proposta, hi havia els diputats d'Unió a la Diputació: la regidora de l'Ajuntament de Girona, Eva Palau; l'alcalde de Vilamalla, Carles Álvarez; el primer tinent d'alcalde de Palafrugell, Albert Gómez; i l'alcalde d'Hostalric, Josep Antoni Frias.

D'aquesta manera, els diputats d'Unió van aprovar, com els seus companys de grup de CDC, aquesta moció que, a part del caràcter plebiscitari, també aposta per treballar per a la creació d'un Estat independent. El diputat d'ERC, Lluís Sais, va ser qui va defensar al ple la proposta de la seva formació que demana a la Diputació que «contribueixi a culminar el procés de constitució» d'una Catalunya independent. El posicionament dels quatre diputats d'Unió contrasta amb les declaracions que va fer el candidat del mateix partit a la presidència de la Generalitat, Ramon Espadaler, fa menys d'una setmana des de Girona. «Són unes eleccions importants, tot i que en cap cas plebiscitàries», va afirmar Espadaler. Ara bé, els últims dies ja ha transcendit que Frias planteja donar-se de baixa d'Unió. A més, Palau ja va defensar dilluns, al ple de l'Ajuntament de Girona, el caràcter plebiscitari del 27-S.

En paral·lel, el ple de la Diputació també va aprovar ahir una altra moció, que va presentar la CUP, per impulsar la Llei de Vegueries de Catalunya. De nou, el text va tenir els 24 vots a favor dels diputats de CiU, ERC, la CUP i IdS i els tres en contra del PSC. La moció insta la Diputació a sol·licitar al Parlament i a l'Estat els canvis legislatius necessaris per aplicar la Llei.

En el cas que hi hagi una negativa per part del Govern espanyol, la proposta demana al Parlament que executi la Llei de Vegueries en el marc «del procés de transició nacional en el qual estem immersos». «Cal que deixin d'existir les diputacions i tenir consells de vegueria al territori», va defensar el diputat de la CUP, Lluc Salellas, que va explicar que la mateixa moció es votarà a les diputacions de Barcelona, Tarragona i Lleida. El president del grup del PSC, Juli Fernández, va justificar el seu vot en contra: «No compartim el text per emmarcar-se en la independència».