El candidat a la presidència de la Generalitat pel PP, Xavier García Albiol, a les eleccions catalanes, amenaça de «mobilitzar» i «organitzar» els contraris a la independència després del 27-S si els independentistes intenten «trencar Catalunya de la resta d'Espanya». «Als nostres enemics els hem de guanyar també al seu terreny de joc, al carrer», va dir Albiol durant una roda de premsa on va afegir que fins ara només han estat disposats a manifestar-se els partidaris al procés. El popular diu que, de moment, no està preparant «absolutament res» però que la mobilització al carrer és una «via addicional».

Queden vuit dies de campanya de les eleccions catalanes i els discursos, de mica en mica, es van intensificant. Ahir en els dos dels actes en què va participar el líder del PP no va parar de deixar anar titulars i, fins i tot, «alertes». La principal la va llançar a Barcelona quan, després de «celebrar» les paraules del president dels EUA, Barack Obama, a favor d'una Espanya unida, Albiol va amenaçar de mobilitzar al carrer els no sobiranistes després dels comicis si els independentistes tiren endavant una «ruptura política».

«Ha arribat el moment que els que ens sentim catalans i espanyols donem la cara al carrer més enllà de la resposta a les institucions», va insistir. En aquest sentit, va dir que serà «el primer» en fer una crida i, si cal, «organitzar» les manifestacions contra la independència. Pel que fa a les paraules d'Obama, Albiol va manifestar que «no sé qui més falta (per parlar). Potser fa falta que li ho digui el Papa a Mas perquè ho acabi d'entendre».

Un document «amagat»

En una acte electoral a Roses, a més, Albiol va assegurar que hi ha un document de la mateixa Generalitat que el Govern tenia «amagat en un calaix des del 2013» on diu que si Catalunya inicia el procés per a fer una DUI és molt probable que hi hagi un corralito. «Això vol dir que, com va passar a Grècia, no es podran ni cobrar pensions», va etzibar als assistents.

La formació es referia així a un informe del Consell Assessor per a la Transició Nacional que data del 2013 i que ara han recuperat. Allà, diuen, s'explicaria que depenent de la reacció dels ciutadans i de l'Estat a una possible declaració unilateral d'independència, podria decretar-se'n un. Per això, va reptar Mas a explicar-ho i va preguntar si els sobiranistes estan disposats a córrer aquest risc.

El candidat a les eleccions catalanes va comparar, a més, el procés independentista amb una «aventura passional» dins d'una relació que posaria en «risc tot el que ja tenim segur» i va qualificar d'«irresponsabilitat inadmissible» el paper que el president de la Generalitat, Artur Mas, està jugant en tot aquest assumpte.

«Votar Unió, llençar el vot»

Albiol va dir que Girona és una de províncies on «més difícil és ser del PP» però va animar a votar a tots els catalanistes que no vulguin trencar amb Espanya a votar al seu partit. Segons va dir, el PP té un projecte transversal on hi tenen cabuda «socialistes i catalanistes que no volen posar en risc tot el que tenim». En aquest sentit, va afirmar que votar Unió a les eleccions catalanes seria llençar el vot a les escombraries perquè en cap enquesta li donen ni un sol diputat. Amb tot, va assegurar que s'ha instaurat «una visió totalitària per part d'algun que qualifiquen de mals catalans aquells que no estan a favor de la independència i això nosaltres no ho permetrem». «Nosaltres els acallarem a través de les urnes», va concloure.