El Cercle d'Economia va defensar ahir la necessitat de celebrar una consulta «específica», «legal» i «acordada» sobre la independència de Catalunya en cas que la ciutadania doni suport majoritari a les formacions que defensen la independència a les eleccions del 27-S. En un document fet públic ahir, aquest lobby català d'empresaris, directius i economistes va alertar que «qualsevol canvi estructural -i la independència seria la seva màxima expressió- requereix una majoria qualificada que en cap cas pot desprendre's d'unes eleccions catalanes, sinó de la legitimitat d'una consulta legal, acordada i ben informada».

En aquesta línia, l'entitat va assegurar que no comparteix «decisions unilaterals que puguin posar en risc el principi de legalitat i la pertinença a les institucions europees i a l'euro», i va expressar la seva preocupació per «les conseqüències» que podria tenir tot plegat «per a l'economia, les finances, les inversions i la presència de seus empresarials a Catalunya».

Amb el títol Després de les eleccions del 27S: diàleg, acord i reforma, el document subratlla que «el principi democràtic de la nostra Constitució obligaria els poders públics a trobar una via legal i acordada que permetés celebrar una consulta específica per conèixer el sentir precís dels ciutadans respecte a l'encaix de Catalunya a Espanya», en el cas d'un suport majoritari a formacions que defensen la independència.

El text afirma també que, si la majoria parlamentària a Catalunya la guanyen aquelles forces que no porten en el seu programa la independència, «tampoc podrà interpretar-se en el sentit que la societat catalana és partidària de l'statu quo i que no fa falta canviar res».

Així, el Cercle d'Economia considera que a Catalunya «existeix un desig àmpliament majoritari de millora de l'autogovern, de canvi de model de finançament i de reconeixement polític de la seva personalitat», i veu possible un reconeixement d'aquest fet en l'ordenament legal i constitucional.

«En aquest sentit, les eleccions catalanes del 27-S, juntament amb les generals de desembre, obren una finestra d'oportunitat per a, a través del diàleg, l'acord i la reforma fer-ho possible», insisteix el Cercle, que ha elaborat el text després d'un fort debat intern. De fet, aquest lobby reconeix en la nota feta pública avui que és una institució de la societat civil «en què conviuen persones amb preferències polítiques diverses».

Divisió interna

El document del Cercle es va aprovar en una junta celebrada dilluns passat en un clima de certa tensió a causa de les divisions existents respecte al primer esborrany del text, presentat pel president de la institució, Antón Costas, segons apunten algunes fonts. La disparitat de punts de vista va obligar Costas a redactar una segona proposta de document, segons va informar ahir La Vanguardia.