Mariano Rajoy (PP) comparteix «plenament» les paraules del president dels EUA, Barack Obama, a favor d'una «Espanya forta i unida», mentre que Artur Mas va assegurar no sentir-se «al·ludit» en un moment en què aposta per la secessió unilateral de Catalunya.

Després d'Angela Merkel (Alemanya) i David Cameron (Regne Unit), el president dels Estats Units ha estat l'últim a pronunciar-se i ho va fer a última hora de dimarts a Washington, al mostrar-se davant el rei Felip VI «profundament compromès» amb mantenir una relació «amb una Espanya forta i unida».

Amb aquest suport internacional, Rajoy ha va dir que ell també vol «una Espanya forta i unida» i que així ho pensen «la majoria dels dirigents a tot el món».

El cap de l'executiu espanyol va qualificar de «positives» les paraules d'Obama: «Jo vull una Espanya forta, unida, que s'adoni del que hem viscut. Som el país més antic d'Europa i hem fet moltes coses en conjunt, particularment els últims quaranta anys, que són positives per a tots», va apuntar. A més, va insistir que la majoria de països tenen una opinió semblant a la d'Obama, i va subratllar que aquesta ha de ser «una etapa d'integració, no de divisió».

Per la seva banda, el president català i quart de la llista de Junts pel Sí, Artur Mas, va afirmar no sentir-se «al·ludit» per les paraules del president dels EUA, però va indicar que, en tot cas, «Espanya pot estar unificada amb Catalunya o sense ella». «Les declaracions d'Obama no aporten molt, perquè és lògic i normal que un dirigent mundial desitgi que un país com Espanya o qualsevol altre estat democràtic estigui fort i unificat», va assenyalar, abans d'afegir: «No em sento al·ludit, entenc que formen part del joc normal d'aquests moments i ja està».

A més, Mas va tirar d'ironia i va manifestar la seva «sorpresa» pel fet que el Govern del PP parli de Catalunya per «tot el món», amb Barack Obama, Angela Merkel i David Cameron, i en canvi que «no dialogui» amb les institucions catalanes.

Per la seva banda, el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, va considerar que el d'Obama «és el camí que hem d'assenyalar», i va sostenir que «ningú vol una Catalunya aïllada». A més, Miquel Iceta, candidat socialista a les eleccions catalaneses va mostrar «estranyat» que «algú esperés una altra cosa» del president dels EUA, «les intervencions del qual sempre s'han produït en moments clau».

Des d'Esquerra, el diputat Joan Tardà també va veure «lògiques» les paraules del president dels Estats Units, perquè, segons va dir, els estats «no mouran mai peça» fins que no hi hagi un mandat democràtic dels catalans, que són «els que han de fer els deures».

El líder de Ciutadans, Albert Rivera, va advertir al president català que «ningú» el recolza en el seu projecte independentista, i li va demanar que «prengui nota» de les paraules d'Obama perquè amb la secessió va «en direcció contrària al món occidental».