L'exalcalde de Sant Sebastià i diputat socialista Odón Elorza creu que amb Artur Mas «no hi ha regeneració democràtica a Catalunya», i opina que el president català comparteix amb l'espanyol, Mariano Rajoy, alguns trets, com la falta de transparència o la seva incapacitat per rendir comptes de la seva gestió. Elorza va ser ahir a Sant Feliu de Guíxols per donar suport al candidat gironí, Rafel Bruguera, igual que l'expresident de la Generalitat José Montilla. Montilla va acusar Junts pel Sí d'haver mentit en qüestions importants com la continuïtat a la Unió Europea, i tant ell com Elorza van considerar «una obvietat» tant la declaració de Barack Obama a favor d'una Espanya «unificada i forta» com de la Comissió Europea dient que Catalunya quedaria fora de la Unió si s'independitza.

Elorza va assegurar que la ciutadania reclama cada cop més una regeneració democràtica, que segons ell suposa garantir el benestar social i dedicar els esforços a tirar el país endavant. El diputat socialista creu que Mas no està fent res d'això i que a més tampoc aposta pel diàleg ni és capaç d'explicar la seva obra de govern. «Ens queixem que tot això ho fa el govern de Rajoy a Madrid, però en realitat el seu govern i el de Mas s'assemblen com dues gotes d'aigua», va assenyalar, tot recordant que ambdós líders s'han negat a donar comptes de la corrupció dins dels seus partits.

Per a Elorza, el principal element per resoldre la situació a Catalunya ha de ser el diàleg, i creu que un referèndum, encara que fos legal i acordat, hauria de ser l'última opció. «Cal donar una oportunitat a la política i al diàleg, però sembla que el diàleg actualment no ven. Catalunya està dividida en dues meitats antagòniques», va assenyalar.

Pel que fa a l'alerta de la Comissió Europea, que ahir va advertir que si Catalunya és independent haurà de sortir de la Unió Europea, va considerar-ho «bastant obvi i previsible»: «Tothom ho sap, especialment la Generalitat», va indicar. «És molt més que un risc: si es fa una declaració unilateral d'independència, Catalunya quedarà fora de la Unió Europea, i això afectarà en gran mesura l'economia i la vida de les persones», va afegir.

Montilla va anar un pas més enllà i va acusar Junts pel Sí d'haver mentit en tot allò que fa referència a la Unió Europea. L'expresident va acusar aquesta candidatura de no tenir programa i d'assegurar que la independència no suposarà la sortida d'Europa, quan en realiat saben que no és així. «El que ha dit la Comissió Europea no hauria de ser ni notícia, perquè és una obvietat. No més cal repassar el que diuen els tractats europeus», va explicar.

Per a Montilla, els debats que s'estan fent en aquesta campanya tenen «poc rigor», ja que Junts pel Sí no presenta cap tipus de programa, tal com va deixar pal·lès el cap de llista gironí, Lluís Llach, quan en un debat se li va preguntar per turisme i va dir que no en tenia «ni idea». «Aquesta falta de projecte dificulta un debat democràtic que és indispensable en qualsevol eleccions, és una anomalita impensable», va assenyalar.

D'altra banda, l'actual senador va considerar que la majoria absoluta del PP a l'Estat «té els dies comptats» i va garantir que, si governa el PSOE, s'obrirà un procés de reforma de la Constitució a nivell general per tal de millorar el finançament i reconèixer singularitats.

Finalment, Bruguera va voler destacar el paper que els governs tripartits van fer a favor del municipalisme, amb l'impuls dels plans de barris o el Pla Únic d'Obres i Serveis, dues convocatòries que, segons va denunciar, en aquests moments estan pràcticament aturades. A més, Bruguera va defensar que els municipis són els que han de gestionar els diners procedents de la taxa turística (no directament la Generalitat) i va reclamar una major implicació del govern català en el museu Thyssen de Sant Feliu.