El síndic de greuges va advertir ahir sobre la parcialitat que detecta en algunes televisions privades en la cobertura de la campanya de les -eleccions del 27S i va demanar a la Junta Electoral Central (JEC) que vetlli perquè aquestes cadenes se sotmetin als criteris de neutralitat i proporcionalitat. El síndic de greuges, Rafael Ribó, ha elaborat, a partir d'estudis anteriors i de queixes rebudes, un informe comparat de la cobertura de la campanya de les eleccions catalanes del 27-S en el qual s'evidencia, segons el seu parer, la «parcialitat» d'algunes cadenes privades i la «impunitat» amb què actuen davant les autoritats competents. El síndic subratlla que la «falta de proporcionalitat» d'algunes cadenes privades «contrasta amb el rigor i els principis de paritat» que apliquen les televisions públiques, TV3 i TVE, que tenen un percentatge de quota de pantalla conjunt del 47,57 %. efe barcelona

La Junta Electoral Central (JEC) ha desestimat el recurs interposat per la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i ha instat TV3 a retransmetre actes de campanya dels partits que no van assistir a la manifestació de la Diada (PSC, PPC, C's, Catalunya Sí que es Pot i UDC).

Posteriorment, la Junta Electoral Provincial de Barcelona ha certificat l'acord de la JEC i ha fet un «requeriment» a TV3 a «realitzar la retransmissió dels actes al seu moment sol·licitats» pel PSC i emetre així diumenge que ve dia de la Festa de la Rosa dels socialistes, l'acte central a Badalona del PP, el míting central de Ciutadans al Fòrum de Barcelona, així com els que es pactin amb Catalunya Sí que es pot i UDC.

La CCMA va presentar prèviament un recurs davant la JEC pel veto a la seva proposta d'entrevistes compensatòries als partits que no van participar en la Diada en la Via Lliure, la mobilització independentista amb el suport de Junts pel Sí (CDC i ERC) i la CUP que va retransmetre en la seva integritat TV3. En aquest context, per a la JEC «resulta justificat el rebuig per totes les formacions afectades de la proposta de compensació de la CCMA consistent a fer entrevistes als candidats».

La JEC recorda en el seu acord que «l'exigència legal de compensar les formacions polítiques que es van veure perjudicades com a conseqüència de la decisió de l'ens públic recurrent de retransmetre en directe durant almenys tres hores la concentració convocada per determinades entitats a Barcelona el dia 11 de setembre».

Col·legi de Periodistes

El Col·legi de Periodistes de Catalunya va afirmar que la JEC ha declarat «l'estat d'excepció informativa» amb la seva decisió de marcar les pautes perquè la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals compensi les forces no independentistes que no van participar en la manifestació de la Diada. «Amb aquesta decisió s'imposa una vegada més un estat d'excepció informativa intolerable. Aquesta vegada, no obstant això, encara han anat més lluny. No només imposen ordre i temps dedicat a cada partit, sinó que també arriben a decidir en quin format cal informar», assenyala el Col·legi de Periodistes.