El candidat de Junts pel Sí, Raül Romeva, va assegurar ahir després de les declaracions a la Comissió que és «indiscutible» que els Tractats de la UE permeten integrar un país separat d'un Estat membre i augura que, davant d'una eventual Catalunya independent, el club comunitari trobarà una ?solució que beneficiï totes les parts.

«No estem davant d'un problema jurídic ni legal. Els Tractats permeten perfectament, com es va demostrar en el cas d'Escòcia, que quan una part d'un Estat -membre- es converteix en Estat formi part de la UE, és indiscutible, estem davant un problema polític», va assegurar ahir durant una conferència de premsa al Port de Tarragona, abans de conèixer la declaració del portaveu de la Comissió.

En aquest sentit, Romeva va dir que, en tot cas, és tan important el que s'ha dit com el que no s'ha dit en relació amb el procés independentista a Catalunya. Per això, va concretar, ningú amb responsabilitats de govern al bloc comunitari ha dit que «Catalunya no tingui dret a votar el seu futur».

L'exeurodiputat i cap de llista de la formació creu que, en tot cas, el debat sobre la integració d'una hipotètica Catalunya independent es farà en funció dels «interessos compartits» i a la recerca d'una solució que beneficiï totes les parts.

Malgrat això, va assegurar que, en aquest moment, encara no hi ha una majoria demostrada a les urnes a favor de la secessió i, per això, els Estats membres «s'alien» entre ells.

No obstant això, Romeva insisteix que el primer ministre britànic, David Cameron, va modificar la seva actitud a mesura que s'acostava el referèndum escocès i, segons va dir, va acabar assumint que era possible la integració d'un nou Estat a la Unió Europea.

Amb tot, va dir que «més enllà de l'àmbit legal i jurídic, hi ha el principi democràtic».