El líder de Junts pel Sí, Raül Romeva, ha criticat aquest dissabte que la patronal bancària "amenaci" davant el debat sobiranista quan no va dir "ni una paraula" de desnonaments i ha secundat la CUP en dir "bon vent, banca nova", replicant l'adaptació del refrany "bon vent i barca nova" utilitzada per Antonio Baños, hores abans.

Front al Teatre Lliure de Barcelona, Romeva ha protagonitzat un acte amb representants de la cultura catalana que abonen la candidatura independentista de Junts pel Sí per al 27 de setembre.

Després de l'advertència de l'Associació Espanyola de Banca (AEB) i la Confederació Espanyola de Caixes d'Estalvis (CECA) dels riscos de la independència, l'exeurodiputat d'ICV ha denunciat l'"embat i l'amenaça" del sector financer en campanya electoral.

Romeva ha acusat les patronals bancàries de ser "les responsables de la crisi més greu que hem viscut els últims anys" i els ha retret que no hagin "dit mai ni una sola paraula en contra dels desnonaments" després d'haver "activat totes i cadascuna de les eines perquè la gent patís dia rere dia".

"Que la gran patronal bancària gosi entrar en campanya amenaçant la gent dient que se n'anirà si voten independència, amb tots els respectes, bon vent i, com deia algú, banca nova", ha postil·lat el cap de llista.

Tot seguit, els artistes que el flanquejaven han clamat a l'uníson "bon vent i banca nova", la mateixa frase que va fer servir ahir el candidat de CUP, Antonio Baños, per replicar els bancs i caixes.

Romeva ha criticat, també, que la diplomàcia espanyola vagi "per totes les capitals" buscant suports contra el procés sobiranista, però ha afirmat que, "amb tots els respectes" per mandataris com el president dels EUA, Barack Obama, la cancellera alemanya, Angela Merkel, i el primer ministre britànic, David Cameron, "el 27S la gent de Catalunya decidirà el seu futur i el seu destí; ningú més".

"Això és exactament el que provoca pànic, espaordiment, que fa que tremolin tantes cames per tot l'Estat i algunes a Europa", ha afegit.

El líder de Junts pel Sí ha reiterat que no es pot fer fora 7,5 milions de catalans de la UE però és que a més, ha incidit, no interessa a ningú que una Catalunya independent sortís de la UE i "a qui menys és a l'Estat espanyol".

"Si Catalunya quedés fora d'aquest marc, que no passarà, qui més patiria seria l'Estat espanyol i qui rebria les conseqüències seria la UE, però volem contribuir al fet que no passi amb el diàleg i l'entesa, partint del mandat democràtic de la gent el 27S", ha conclòs