La candidata de Ciutadans, Inés Arrimadas, va proposar ahir introduir el castellà a la televisió i ràdio públiques catalanes per reflectir la «riquesa lingüística» i la «realitat social» de Catalunya com una situació de «normalitat».

En una conferència organitzada per El Periódico, Arrimadas va explicar que el «criteri polític» de Ciutadans respecte als mitjans de comunicació públics catalans és «molt clar», i que advoquen per introduir el castellà per reflectir la coexistència de les dues llengües oficials de Catalunya i com a «eina d'aprenentatge» de les dues.

«Volem que els mitjans de comunicació públics reflecteixin la realitat social i lingüística de Catalunya, ja que tenir dos idiomes no és un problema sinó un avantatge», va argumentar. Per això, Arrimadas va proposar modificar el llibre d'estil de TV3 perquè, en lloc que tota la programació sigui en català, pugui introduir-se també algun contingut en castellà. La candidata, tanmateix, no va concretar la mesura, sinó que hauria de ser un comitè tècnic format per experts en la matèria el que determinaria els percentatges de presència dels dos idiomes, així com d'altres qüestions tècniques.

Evitar la declaració unilateral

Arrimadas, d'altra banda, va advertir també que el seu partit utilitzarà «tots els mecanismes legals i polítics» al seu abast per impedir una declaració unilateral d'inependència. La cap de llista de Ciutadans va considerar que, encara que les candidatures independentistes guanyessin les eleccions, això no les legitimaria ni els atorgaria una «llicència» per declarar unilateralment la independència.

Davant d'aquesta possibilitat, la presidenciable va advertir que Ciutadans exercirà d'oposició a la cambra catalana i intentarà liderar el «consens polític» dels partits contraris a la independència i «utilitzarà tots els mecanismes legals i polítics a l'abast» per evitar-ho.