Té motius l'Iceta per estar tan content que balla i tot?

Em penso que és la persona que ens pot treure d'aquest embolic, que també és un ball, però en aquest cas de bastons, que estan ballant els nacionalistes espanyols i els nacionalistes catalans.

O Iceta o el diluvi?

No tant, simplement el que dic és que cal trobar solucions raonables, i sobre tot factibles. Defensant la màxima llibertat per a Catalunya però sense enganyar la gent. I prometre a la gent que l'endemà d'una DUI tots serem feliços és no només un error sinó un engany, perquè els que ho diuen saben que no és cert. Espero que no s'hi arribi, però si s'hi arriba la frustració serà gran.

I dins d'Espanya serem feliços?

Volem construir una Espanya diferent, perquè per aconseguir una Catalunya millor necessitem una Espanya diferent. I la nostra proposta és seriosa i possible.

Realment veu possible una Espanya federal?

És evident que una reforma així no la podrà fer un partit en solitari, caldrà diàleg i pactes. PP i C's creuen que el problema l'ha de resoldre la justícia, i els de l'altre extrem diuen que s'ha de resoldre saltant-se les lleis. I no, els problemes polítics es resolen fent política.

Per què no és independentista?

Jo no he sigut mai nacionalista ni independentista. A Madrid em diuen amic dels independentistes i aquí els nacionalistes catalans em diuen, anticatalà, botifler, etc. Estic en un projecte clarament d'esquerres i intentant apostar per un país diferent. Ens hem d'anar acostant al model federal, on Catalunya tingui reconegudes la seva cultura, inversions, etc.

Hi ha sectarisme a Catalunya?

N'hi ha indicis, força més que temps enrere. I jo ho he patit. No vull ser catastrofista però els símptomes són molt preocupants, el pensament únic és molt negatiu.

Creu que es pot ser socialista i independentista?

Daniel Cohn-Bendit deia l'altre dia que el sobiranisme és de dretes perquè es basa en l'egoisme nacional. Per tant, per mi no es compatible ser independentista i ser socialista, entre altres coses perquè el nacionalisme només es pot concebre per via de la negació de l'altre.

Es pot ser socialista i donar suport a Junts pel Sí?

També em sembla incompatible. Allà et trobes amb un president que ho vol continuar essent i que l'han amagat de número 4, un cas inaudit en qualsevol democràcia mundial. I que té un compte de resultats clarament de la dreta clàssica: privatitzacions, recentralitzacions i retallades. Francament no crec que pugui merèixer el suport d'algú d'esquerres.

Què opina que l'independentisme hagi usat la imatge de Pasqual Maragall?

Absolutament intolerable. Amb tot el que li van arribar a dir quan era alcalde i quan era president! És inhumà utilitzar de manera tan barroera una persona que està patint una malaltia com la que pateix

Hi ha qui diu que cal votar independència perquè al cap i a la fi és el mateix CiU que PSC.

Els governs socialistes van posar el focus en polítiques socials, en educació... Les polítiques de CiU són de desinversió en educació, en sanitat, etc. Ja sé que hi ha qui diu que ara ni dretes ni esquerres, només independència; però aquest país s'haurà de governar a partir del dia 28. Acaben de retallar les beques menjador i només a les comarques de Girona hi ha 11.000 nens que no tenen garantit un àpat diari! No podem estar un any i mig pendents de què farem quan siguem grans,, aquest país té molts problemes i necessita que ens n'ocupem.

Madrid s'endú els diners, no?

La Generalitat té mecanismes suficients per generar més ingressos. Per exemple, l'impost de transmissions patrimonials, però la dreta catalana l'ha reduït pràcticament a zero. Hi ha més exemples. La crisi l'esta pagant el treballador, i hi ha mecanismes a Catalunya per fer que qui té més pagui més,

Borrell diu que el dèficit és menor de 16.000 milions.

No serè jo qui li esmeni la plana a Borrell, les xifres varien segons l'estudi. És cert que Catalunya està infrafinançada, però també Madrid o València. La reforma del sistema de finançament de les autonomies és absolutament necessari.