El candidat del PSC a Girona, Rafel Bruguera, va definir els socialistes i el socialisme com "el port, el pont i el pacte, perquè acollim des de la igualtat i no des de la identitat". A l'hora de fer aquesta descripció, Bruguera va partir dels seus orígens a l'Escala i a Empúries, "el primer lloc del nostre país on es va practicar el parlamentarisme".

Rafel Bruguera va defensar que "el progrés passa primer perquè el dia 27 fem fora Mas del Govern de Catalunya i al desembre, Rajoy". "Ells no són dignes del llegat d'Empúries", va afegir.

El cap de llista de la candidatura socialista a Girona també va defensar el model federal de l'Estat i, de fet, va afirmar que "nosaltres ja hem començat el camí cap al federalisme".

Bruguera va censurar les polítiques "d'austericitat" a les quals "estem condemnats per la dreta" i va denunciar que "volen convertir-nos en clients, robant-nos la condició de ciutadans". Tot seguit, va manifestar que "volen construir una trinxera entre Catalunya i Espanya, però nosaltres ja hem començat el camí cap al federalisme". En relació amb aquest model, Rafel Bruguera va explicar que "el nostre repete federal és convertir la memòria del pasat en la imaginació del futur". Les últimes paraules del candidat socialista gironí van ser per transmetre la seva confiança en Pedro Sánchez, a qui va demanar que no els defraudi.

La portaveu del PSC a l'Ajuntament de Girona, Sílvia Paneque, va obrir l'acte electoral d'ahir, tot reivindicant la condició de socialista i que "som les úniques esquerres que hem guanyat unes eleccions". La representant del PSC va criticar les accions del govern del PP i va considerar que "vergonya hauria de tenir CiU per haver passat cinc anys sense una solució, Mas per ser el número 4 de la llista [de Junts pel Sí], per 23 anys de corrupció, per les beques Menjador, Romeva hauria de tenir vergonya".