Eslògans senzills, parlaments ràpids per no avorrir i esceneografia televisiva. Pablo Iglesias sap moure's en la comunicació política com un peix a l'aigua i els seus intenten reproduir el seu estil. Un miler i mig llarg de persones va fer costat ahir a la tarda la candidatura de Catalunya Sí Que Es Pot al passeig marítim de Blanes, que va rebre el líder de Podem com si fos una estrella de rock. Missatges amb llenguatge planer per intentar explicar que el 27-S "no es vota Sí o No a la independència, sinó candidatures i programes, per molt que alguns no en tinguin", en paraules del número 3 de la llista gironina de la confluència entre ICV, EUiA i Podem i amfitrió de la tarda, el regidor blanenc Joan Salmerón.

Pablo Iglesias va arrencar fort i no va defugir ni el dret a decidir ni tampoc la irrupció de diversos bancs en campanya electoral. Sobre el primer va ser clar: "Estic a favor del dret a decidir, que els catalans decideixin el seu futur. I això ho dic aquí, a Zamora i a Sevilla. No com altres, que diuen una cosa a Madrid i una molt diferent a Barcelona". Iglesias, però, va negar que Mas sigui sobiranista perquè "sense drets socials no hi ha sobirania. En reduir drets laborals i votar la reforma laboral, quina casualitat, el senyor Mas es posa d'acord amb el PP", i va demanar que "no taqui la paraula sobirania perquè és incompatible amb privatitzar, fer reformes laborals i cobrar comissions del 3%". Pel líder de Podem "qui ha estat 30 anys anant en cotxe oficial no pot construir un nou país".

Pel que fa a la intervenció dels bancs en la campanya electoral, Iglesias també va girar la mirada contra Artur Mas i va preguntar-se: "Quan els bancs feien fora la gent de casa seva, on era el ?senyor Mas per evitar que es produissin desnonaments a Catalunya? Que respongui!".

El també politòleg va lamentar que la campanya estigui marcada per "veure qui la té més grossa... la bandera" i va defensar els lligams que uneixen les classes treballadores de Catalunya i de la resta de l'Estat recordant la solidaritat entre els 15-M de Barcelona i Madrid, la sintonia entre les alcaldesses Colau i Carmena i va assegurar que "la corrupció no distingeix de llengües ni banderes".

Iglesias va entrar en el cos a cos amb Ciutadans amb la vista posada a les eleccions espanyoles. "Sempre dic que els blaus es van fer una sessió de rajos UVA i van sortir taronges, perquè són el mateix".

"Falsos patriotes"

Qui també va arrencar com un Fórmula 1 va ser Albano Dante. El primer candidat de Podem a la llista que encapçala Lluís Rabell va saludar el públic blanenc "menys aquells alcaldes que feien la vista grossa quan Xavier Crespo s'enduia els diners de l'Hospital Comarcal de Blanes i Calella". Bufetada que va enllaçar amb la defensa del dret a decidir del poble català. "Volem un país nou, el que passa és que mirem aquest país nou que ens proposa Mas i veiem que de nou no en té res". Dante va explicar que la Hisenda Pròpia que prepara el Govern català està redactada per PWC i Deloitte, "empreses que ajuden a evadir impostos a les multinacionals", i es va preguntar "quina classe de país nou es pot construir amb aquesta gent", per passar seguidament a afirmar que "amb els del país vell no pot sortir res de nou".

El també fundador de la revista Cafè amb llet va acusar Junts Pel Sí de "falsos patriotes" i va advertir contra els que "ens intenten dividir mentre ells s'ajunten per aprovar reformes laborals que atempten contra els drets dels treballadors catalans i de la resta de l'Estat".

En la mateixa línia d'Iglesias, va acusar CDC de no ser sobiranistes perquè dóna suport al TIPP, "que és un atac a la sobirania de tots els pobles d'Europa" i va retreure a CDC que mentre reclama un referèndum sobre la independència de Catalunya negui una consulta sobre el tractat de lliure comerç entre la Unió Europea i els Estats Units.

Retrets a Lluís Llach

En un àmbit més gironí, el cap de llista per la circumscripció de Girona, Marc Vidal, va entrar en el cos a cos contra el candidat de Junts Pel Sí, Lluís Llach, que en una entrevista al Diari de Girona va dir que "aparcava la ideologia durant divuit mesos" per tenir les eines necessàries per aplicar-la. "En 18 mesos hi haurà 30.000 famílies que quedaran sense aigua ni llum i 2.000 famílies que els hauran fet fora de casa. Jo no puc aparcar la meva ideologia", li va respondre.

Vidal va reclamar un impost sobre les finances o sobre les centrals nuclears (aquest darrer aprovat pel Parlament i suspès pel TC) abans de dir que "Quan diguin que no podem, digueu-los: és que no voleu!".

Davant les enquestes que vaticinen resultats discrets per a la candidatura que lidera, Vidal va animar la seva parròquia afirmant que "encara que entrem a la tardor, estan florint primaveres de gent que diu als poderosos que ja n'hi ha prou de rapinyar la terra".

La número 2 de Vidal, Alba Garcia, va rebel·lar-se contra la Girona conservadora. "Aquells que vénen amb els seus estandards de poder han de saber que no som la seva capital. Tenim un territori divers mestís i de treballadors".

L'acte, el va presentar l'humorista blanenc Facu Díaz, que va tenir un diàleg amb Iglesias com si d'una sitcom es tractés. "Pablo, puja, quin és el teu costat bo?". "L'esquerra". Un inici desenfadat per fer entrar millor els missatges de després.