El governador del Banc d'Espanya, Luis Maria Linde, va assegurar ahir que la independència de Catalunya podria comportar "tensions greus" i, al seu torn, "un corralito". Pocs dies després que la banca espanyola emetés un comunicat en què alertava de "greus problemes de seguretat jurídica" per a les entitats espanyoles, ahir Linde va afirmar que "és un risc que existeix". En aquest sentit, va puntualitzar que ja s'ha vist com en situacions greus aquest escenari s'ha produït a Grècia o a l'Amèrica Llatina i va assegurar que una Catalunya independent no tindria accés a liquiditat del Banc Central Europeu (BCE), tot recalcant que la sortida de la zona euro seria "automàtica".

Linde va fer aquestes declaracions en el marc d'un esmorzar informatiu on també va ser preguntat sobre la viabilitat econòmica d'un país independent. En aquest sentit, va dir que hi ha països més petits que Catalunya, també a Europa, però va puntualitzar que "no té gaire interès" plantejar aquestes qüestions en "abstracte". A banda d'això, el governador de l'entitat va referir-se al comunicat que divendres va fer la banca, del qual va assegurar que "deia coses molt òbvies i sensates".

Per Linde, un procés com el sobiranista català crea "inseguritats, incerteses i tensions". Unes tensions que ja s'han produït en altres països i que han portat, precisament, a un corralito com el que creu que podria produir-se aquí en cas d'una declaració unilateral. A més, afirma que està convençut que Catalunya sortiria de manera "automàtica" de la zona euro perquè una sortida de la Unió Europea implica la sortida del club comunitari.

Un escenari que, segons va dir, implicaria també que "les entitats d'aquest territori deixarien de tenir les facilitats del Banc Central Europeu". Per això, va insistir, Catalunya hauria de buscar finançament al mercat interbancari. Malgrat això, però, va dir que preferia no parlar de futurs "altament improbables", referint-se a una viabilitat catalana fruit d'un trencament amb Espanya.

El Govern ho preveia

L'amenaça d'un possible corralito, de fet, no és nova. Tal com va denunciar el PP la setmana passada, el Consell Assessor per a la Transició Nacional ja preveia aquesta possibilitat en un informe elaborat al 2013.

El document diu textualment que "l'estratègia del Govern espanyol de crear resistència i la resposta ciutadana a Catalunya poden arribar a crear una situació de gran inestabilitat financera (inclosa la possibilitat d'un corralito): de fet, aquesta possibilitat es fa servir a Espanya per dissuadir Catalunya per avançar en el procés d'autodeterminació".

Per la seva banda, la banca ja va entrar al debat independentista d'aquesta campanya electoral divendres quan va emetre el comunicat on advertia que un escenari de secessió podria comportar un risc d'exclusió financera i que aquesta situació podria comportar que les entitats financeres es replantegessin les seves implantacions a Catalunya.

En aquest sentit, reiteraven, després que la Comissió Europea afirmés la setmana passada que si part d'un Estat membre esdevé independent deixa de ser part de la UE i passa a considerar-se un tercer país, que aquest panorama provocaria "riscos greus per a l'estabilitat financera".