La candidata de Ciutadans a la presidència de la Generalitat, Inés Arrimadas, argumenta en aquesta entrevista que la independència comportarà greus perjudicis socials i econòmics. Per això, defensa el vincle amb Espanya i Europa.

Si l'independentisme no surt guanyador el 27-S, C's donaria suport a un govern encara que la condició fos que no sigui encapçalat per Ciutadans? Quina condició posarien?

Segons les enquestes, C's és la segona força de Catalunya i l'única alternativa al separatisme. Per primer cop en 35 anys som molt a prop de fer fora la vella política i la corrupció, però això només passarà si votem bé i de forma massiva. El candidat d'ICV-Podem no és fiable perquè el 9-N va votar "sí-sí". ICV-Podem no vol, o no pot, respondre a la pregunta més important de les eleccions: volen que els catalans continuem units o volen dividir-nos? C's és el vot més fiable i útil per desbancar l'Artur Mas. Hauran de ser la resta de partits els qui decideixin donar suport a un Govern que vulgui una Catalunya sense divisions i forta o a un Govern que aposti per la divisió.

Si l'única alternativa parlamentària a un govern independentista fos un executiu liderat per Catalunya sí que es Pot, li donarien suport? Com condicionaran les seves expectatives a la política espanyola les decisions que prenguin a Catalunya?

Podem s'ha llançat als braços d'un candidat separatista que ha anunciat que la seva prioritat després de les eleccions serà un pacte per celebrar una consulta separatista. Estic convençuda que això no és el que vol la majoria dels votants de Podem. Per això, m'hi dirigeixo per dir-los que en aquestes eleccions ens hi juguem molt. Ens juguem continuar sent espanyols i europeus. Ens juguem tot allò que els espanyols hem aconseguit junts: la nostra sanitat, que és el patrimoni d'aquells que no tenen patrimoni; l'educació dels nostres fills; les nostres pensions. No és moment d'incerteses.

Quines són les competències de la Generalitat de Catalunya que vostès pretenen que siguin retornades a l'Estat, d'acord amb la reestructuració autonòmica que defensen?

Nosaltres no pretenem retornar competències a l'Estat, això no és al nostre programa. El que faré serà racionalitzar l'administració. És normal que el govern de Mas i d'ERC gasti cada any 600 milions d'euros en òrgans duplicats, engreixant l'administració d'amiguets i que després digui que no hi ha diners per obrir els quiròfans a la tarda? El nostre compromís és replantejar les prioritats i generar solucions per als problemes reals dels ciutadans, perquè no hi ha una llista d'aturats diferent per als independentistes i per aquells que no ho són. Reclamarem a l'Estat un finançament just per blindar els serveis públics i estalviarem als catalans els diners que traurem d'eliminar alts càrrecs de confiança, organismes, canals de televisió i ens autonòmics innecessaris.

En cas de seguir dins l'Estat espanyol, no sembla que Catalunya pugui tenir mai un finançament més ajustat a la seva aportació al conjunt de l'Estat. Quin futur pensen que tindran els nostres fills i els nostres néts en aquestes condicions?

Si sóc presidenta de la Generalitat em comprometo a negociar i dialogar amb un nou govern a Espanya allò que sigui millor per a Catalunya. Sense amenaces ni victimismes, sinó amb diàleg i la voluntat legítima de defensar els interessos de la meva terra. Fa temps que no hi ha cap interlocutor vàlid amb el Govern que treballi per a tothom. Les visites del president Mas a Madrid no han servit de res i, lluny de millorar la situació, han fet que empitjorés quan han donat suport al PP en temes com la llei de la reforma laboral o l'amnistia fiscal. Una de les mesures que negociaré serà un millor finançament per a Catalunya que garanteixi que els serveis socials, l'educació i la sanitat quedin blindats.

Amb quins suports polítics de fora de Catalunya compta per assegurar de manera creïble la viabilitat del seu projecte territorial, tant si és dins com fora d'Espanya?

Aquesta pregunta s'ha de formular als que proposen la independència. Nosaltres no plantegem cap projecte territorial fora d'Espanya i la proposta que tenim per al nostre país té el suport de milions d'espanyols i es troba dins la Unió Europea.

Quin paper creu que hauria de jugar Catalunya en el context de la crisi de migració del Mediterrani per tal d'evitar imatges com la recent de l'illa de Kos?

Catalunya sempre ha estat una comunitat solidària i els catalans no ens quedarem al marge d'un drama humanitari d'aquesta importància. Quan veus situacions com aquesta, t'adones que units som més forts i de que junts podem fer una Europa millor i més justa. Des de Catalunya i des de la resta d'Espanya s'han d'oferir totes les eines perquè Europa doni exemple al món, com crec que es farà. Necessitem polítiques europees de pes i no una mera cooperació entre estats membres. La nova Catalunya que proposem tindrà un paper molt important dins d'Espanya i, per tant, dins la Unió Europea.

Aquests darrers anys s'ha produït un canvi social que ha augmentat de manera alarmant el "gap" entre les persones més riques i les més pobres. Què pensa que s'ha de fer respecte a això i com pensa que cal actuar?

Un dels reptes és recuperar la classe mitjana i apropar el nivell de renda entre aquells que més tenen i els que menys. Tot i que el PP de Rajoy digui que la crisi és història, no podem oblidar els milions d'espanyols que lluiten per trobar una feina o aquells que, encara que treballin molt, difícilment arriben a final de mes. El PP ha tocat tot allò que és sagrat: la sanitat, l'educació... Sense atrevir-se a dur a terme una reforma de les administracions per tal de reduir greix i despeses supèrflues. Nosaltres, entre altres, proposem reduir l'administració, un contracte únic que elimini la temporalitat i la precarietat i que els autònoms que es trobin per sota del sou mínim no paguin quota o la paguin en funció dels beneficis.

Què farà per garantir la justícia social a Catalunya?

Cal crear les condicions per generar riquesa i que arribi a tothom. La inestabilitat derivada de la incertesa del repte separatista perjudica les classes mitjanes i les més baixes perquè encareix les hipoteques, posa en risc les pensions, perjudica el comerç, el turisme i, com a conseqüència, els sous. En un món globalitzat, la idea d'aixecar fronteres només aguditza els problemes.

Ja que l'ensenyament universitari ha de basar-se en la igualtat d'oportunitats, creu que els graus i els màsters haurien de tenir el mateix preu?

El nostre compromís és que cap català es quedi sense estudiar per falta de recursos. No es tracta de fixar preus, sinó de posar a disposició dels estudiants menys afavorits beques perquè ningú es quedi sense accedir a la universitat. També cal adaptar l'oferta educativa a la demanda de les empreses per aconseguir una taxa d'ocupació juvenil més elevada. Una altra iniciativa és ampliar les beques per als estudiants de formació professional. A més, protegir l'educació és un dels pilars bàsics de Ciutadans i per això proposem oferir una escola bressol pública gratuïta fins als 3 anys, una educació trilingüe de qualitat i llibres de text gratuïts a les escoles públiques i concertades.

Coneix el pla de tresoreria de la nova Generalitat independent durant el primer any? Coneix els beneficis econòmics d'una Catalunya independent? I els beneficis derivats de la pèrdua d'oligopolis?

Per respecte a la situació que molts catalans estan travessant hem d'abandonar la ciència-ficció política i parlar de propostes que solucionin els problemes reals que tots tenim. Els catalans comerciem més amb l'Aragó o Múrcia que no pas amb França o d'altres països. Hem sigut referència d'emprenedoria, treball i oportunitats i no m'imagino una Catalunya forta fora d'Espanya i d'Europa.

Quins impostos abaixaria i per què?

Reduirem impostos per ajudar les famílies i fomentar el consum. Abaixarem el tram autonòmic de l'IRPF, que és sobre el qual es pot actuar des de la Generalitat. No té sentit que Catalunya sigui la comunitat amb més pressió fiscal, que les nostres famílies siguin les que més IRPF paguen de tota Espanya i que les PIME i els autònoms catalans també siguin els qui més paguen.

Què pot fer Catalunya per solucionar la precarietat laboral en el mercat de treball?

En primer lloc, tenir capacitat d'influència al Congrés, que és on es legislen les lleis laborals. Ciutadans té un programa de reformes econòmiques on defensem una regulació que protegeixi els treballadors i les PIME davant l'actual reforma laboral que CiU i el PP han aprovat i que el que ha fet és augmentar la precarietat i la desigualtat. Impulsarem un contracte per a la igualtat d'oportunitats que posi fi a la temporalitat i suprimirem la quota d'autònoms per aquells que estiguin per sota del sou mínim.

Calen polítiques de suport a l'empresa familiar? Quines?

No només és que calguin, és que necessitem polítiques de suport a la petita i mitjana empresa, que és la principal perjudicada per l'escenari d'incertesa actual. Ciutadans defensa la supressió de les quotes per aquells autònoms que no arriben al sou mínim i l'obertura d'una línia de crèdit a Catalunya per a petites i mitjanes empreses.

Quines seran les seves prioritats i quin paper jugarà el turisme en el cas que ostenti la presidència de la Generalitat?

Els nostres esforços es destinaran a rehabilitar la planta hotelera i a promoure un turisme de qualitat que eviti els problemes de convivència que hem viscut. No volem turisme low cost, sinó un turisme que deixi ingressos a les nostres ciutats i comerços. A Catalunya tenim un patrimoni cultural i turístic molt potent que no podem desaprofitar i la millor manera de fer-ho és amb una Catalunya moderna, cosmopolita i oberta al món i no pas fent-la més petita i aixecant fronteres en ple segle XXI.