L'exrepresentant de la Unió Europea per a Afers Estrangers i Política de Seguretat, exsecretari general de l'OTAN i exministre del Govern espanyol, Javier Solana, va assegurar ahir que si el president de la Generalitat, Artur Mas, «porta els seus plans a la pràctica, Catalunya no formarà part de la UE».

En un esmorzar informatiu organitzat per Fòrum Europa, Solana, que va presentar l'expresident del Parlament Europeu i exministre d'Obres Públiques Josep Borrell, va mostrar l'«enorme tristesa» que li produeix veure com «part d'Espanya que va fer un gran esforç per entrar a la UE sembla que vol sortir-ne». Solana va explicar que quan un país entra com a membre de la Unió Europea i «per alguna raó canvia» constitucionalment, «aquests ciutadans no podran ser part de la UE». També va assenyalar que una persona que és espanyola «no perd el seu passaport si no vol fer-ho».

L'exministre, que va recordar que ha viscut quinze anys fora d'Espanya, va dir que després de tornar va voler «viure a Barcelona» i està «encantat i feliç» com a professor en aquesta ciutat, en la qual vol seguir vivint.

Javier Solana va concloure la seva intervenció tot expressant el seu convenciment que al final, «amb l'esforç de tots», la situació «passatgera» de Catalunya «sortirà bé».

Per la seva banda, l'expresident del Parlament europeu i exministre d'Obres Públiques Josep Borrell va advertir que Catalunya sortirà del pla secessionista del president de la Generalitat, Artur Mas, «frustrada, dividida i melancòlica» perquè «la independència exprés no és possible».