Ni és cert que el dèficit fiscal de Catalunya sigui de 16.000 euros, ni serveix de res una Declaració Unilateral d'Independència, ni Catalunya formaria part de la UE si arribés a independitzar-se. Qui afirma tot això no és un qualsevol: va ser president del Parlament europeu, ministre espanyol d'Obres Públiques, secretari d'Estat d'Hisenda, i és doctor en Ciències Econòmiques per Stanford. Es diu Josep Borrell i ahir va presentar a Girona Los cuentos y las cuentas de la independencia.

«És un deliri, que vol dir negació de la realitat, creure que el Consell de Seguretat de Nacions Unides reconeixeria una Catalunya que s'hagués independitzat per les braves», va assenyalat l'exministre respecte una DUI. Segons Borrell, «no s'ha de tenir ni idea de com està fet el món per pensar que sí, que et reconeixeran, que tothom reconeix el dret a l'autodeterminació» i va qualificar aquest posicionament de «realisme màgic».

Dóna per descomptat que una Catalunya independent quedaria automàticament fora de la UE: «debatre sobre si un nou Estat ha de demanar o no l'entrada a la Unió Europea i si està fora o dins, és una mica delirant, la llei de la gravetat no es discuteix». «Les autoritats comunitàries fa deu anys que diuen que si una regió d'un Estat es converteix en Estat independent ha de demanar l'adhesió i esperar que l'aprovin per unanimitat». Borrell va ironitzar dient que l'única opció a escapar-se d'aquesta lògica és la possibilitat que Raül Romera, disposi «d'una loció màgica per fer créixer el cabell, que canviï la realitat».

Així mateix, va negar la tesi sobiranista d'un dèficit fiscal de 16.000 milions i va puntualitzar que inclús «segons Mas-Colell és d'entre 2.000 i 3.000 milions».

Bruguera, en la mateixa línia

El cap de llista del PSC per Girona, Rafel Bruguera, va afirmar en referència a una DUI que «en l'intent de construir un estat es pot perdre la possibilitat de construir una nació». En la mateixa línia que Borrell, va assenyalar que «un no és independent perquè ho proclami; ho és perquè els altres ho reconeixen. Una independència sense acord seria un suïcidi col·lectiu. Per això la solució és un acord que reconegui la identitat catalana en el marc d'un projecte comú amb els pobles d'Espanya. No hi pot haver solució si no hi ha acord», va afirmar.