La Junta Electoral Central (JEC) ha demanat a les juntes provincials de Catalunya que investiguin les cartes enviades per quatre alcaldes de CiU als seus veïns amb motiu de les eleccions del 27 de setembre i que, segons el PSC, intenten orientar el vot a favor de les candidatures independentistes.

En la seva resolució, la JEC considera que els fets, en cas de ser certs, «han de cessar immediatament», perquè suposen una manifesta vulneració de la Llei Electoral i del «deure de neutralitat política» que han de respectar els poders públics en els períodes electorals.

Davant d'aquesta situació, la JEC sol·licita a les juntes provincials que prenguin totes les mesures necessàries per evitar aquest incompliment i obrir els pertinents expedients sancionadors. Així doncs, les juntes provincials hauran de comprovar si els fets denunciats s'han produït als municipis inclosos en l'escrit del PSC-PSOE, i, en aquest cas, procedir a l'obertura dels pertinents expedients sancionadors, així com l'adopció de les mesures precises que impedeixin la difusió d'aquests escrits.

El PSC havia denunciat davant la Junta Electoral les cartes enviades per quatre alcaldes de CiU als seus veïns coincidint amb les eleccions de diumenge, sol·licitant que acudeixin a votar i que emetin el seu vot en un determinat sentit.

Les cartes, signades pels alcaldes de Subirats (Alt Penedès), Torelló (Osona), Riba-roja d'Ebre (Ribera d'Ebre) i Llagostera (Gironès), incompleixen segons els socialistes la llei electoral, ja que «no només demanen als veïns que acudeixin a votar» sinó que a més «emetin aquest vot en un determinat sentit».

«Canviar el futur»

«Us demano, ara més que mai, que feu ús del vostre vot, que no deixeu escapar aquesta oportunitat de canviar les coses», diu per exemple un dels alcaldes en la seva missiva, en la qual insisteix que el 27-S ha de servir per «canviar el futur» i «permetre gestionar els nostres propis recursos».

La Junta Electoral de Zona de Reus ja s'havia pronunciat sobre el cas de Riba-roja d'Ebre, instant l'Ajuntament a «retirar les cartes» difoses per l'alcalde «el més aviat possible» i a «abstenir-se de realitzar qualsevol mena d'acte de campanya o d'incentivació del vot». Ara, les juntes provincials hauran d'actuar amb rapidesa, ja que la campanya electoral acaba avui mateix.