El líder d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona, Alfred Bosch, i el del PPC, Alberto Fernández Díaz, van protagonitzar una picabaralla al balcó del consistori després que Bosch pengés una estelada i Fernández Díaz, en veure-ho, col·loqués una bandera espanyola, sent les dues retirades finalment. L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va lamentar que «hagin utilitzat electoralment» el balcó de l'ajuntament, encara que va considerar que «cal treure importància a aquesta anècdota».

Després de la tradicional missa de La Mercè, a la qual no va assistir ni l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ni cap membre del seu equip de govern, l'alcaldessa, els regidors i el president de la Generalitat, Artur Mas, es van dirigir a la plaça Sant Jaume per presenciar des del balcó la «plantada del Bestiari» de la ciutat. Va ser llavors quan el portaveu d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona, Jordi Coronas, va penjar una bandera independentista del balcó. Coronas va tenir la col·laboració en la seva acció del president del grup municipal d'ERC a l'Ajuntament, Alfred Bosch.

Quan Fernández Díaz va veure la bandera independentista i després de demanar sense èxit la seva retirada va reaccionar col·locant una bandera espanyola al balcó, cosa que va fer, a empentes i rodolons, amb l'ajuda de la regidora Àngels Esteller (PPC), ja que inicialment el tinent d'alcalde Gerardo Pisarello va intentar evitar-ho, cosa que va provocar un petit forcejament.

Mentrestant, ciutadans congregats a la plaça van acompanyar amb crits d'«independència» el gest d'ERC, que va provocar un somriure en Mas, al qual posteriorment se'l va veure una mica molest quan la regidora Esteller forcejava al seu costat per poder penjar la bandera espanyola.

Per acabar amb la picabaralla i una vegada que va aconseguir desplegar la bandera espanyola, Fernández Díaz va accedir a retirar-la, cosa que va fer posteriorment també ERC amb la bandera estelada.

Quan es va produir la picabaralla, l'alcaldessa Ada Colau es va retirat de la primera línia del balcó, on van seguir el succés, amb cara de molta serietat, els líders locals del PSC, Jaume Collboni, i Carina Mejías.

El president del grup municipal d'ERC, Alfred Bosch, va justificar la seva decisió «espontània» de penjar del balcó de l'ajuntament la bandera independentista en el fet que ahir era el dia adequat per a aquest «gest de llibertat i d'esperança». Per a l'independentista «és lògic que es reivindiquin les aspiracions nacionals del país i de la ciutat com a capital», en el marc de la Festa Major de Barcelona, va dir.

En declaracions als mitjans, Bosch va assegurar que «cap bandera ofèn ningú» i que, per això, ell no es va ofendre quan el popular Alberto Fernández Díaz va desplegar, no sense dificultats, la bandera espanyola, la «d'un poble veí, estimat i amic». El republicà va recordar que Barcelona és la capital de Catalunya, de manera que «no s'entén» que no pengi del balcó del seu ajuntament l'estelada, com succeeix en moltes poblacions catalanes.

El president del grup municipal de CiU a l'Ajuntament de Barcelona, Xavier Trias, va criticar els qui en comptes de gaudir la Festa Major l'aprofiten «per embolicar-se en banderes», en referència a la picabaralla al balcó consistorial que van protagonitzar els regidors d'ERC i del PP. Trias, que com altres regidors, l'alcaldessa i el president de la Generalitat era al balcó quan es va produir l'incident, va lamentar l'espectacle que es va oferir. «No té cap sentit que des del balcó es donin espectacles com el de les banderes. El balcó de l'ajuntament no és per a segons quines coses», va dir Trias.

Per la seva part el president del grup municipal del Partit Popular, Alberto Fernández, va explicar que va desplegar la bandera d'Espanya al balcó de l'Ajuntament de Barcelona perquè no es podia «quedar amb els braços plegats» quan els independentistes van desplegar l'estelada a la façana consistorial.

El líder del PP a Barcelona va assegurar que primer va demanar a l'alcaldessa, Ada Colau, que digués als regidors d'ERC que la retiressin i després va advertir que si la mantenien ell penjaria una bandera espanyola, cosa que va acabar fent. «S'ha acabat la broma», va sentenciar Alberto Fernández Díaz, que va fer una crida als que se senten catalans i espanyols a expressar amb naturalitat aquest sentiment.