La sala de govern del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) considera inacceptable que «es qüestioni la continuïtat» dels jutges en cas d'independència i ha reclamat a la Generalitat que depuri responsabilitats si és cert que ha iniciat un procés per reclutar nous magistrats.

La comissió permanent del TSJC es va reunir ahir de forma extraordinària per analitzar la informació publicada pel diari El País.

Santiago Vidal

En aquesta es diu que el Departament de Justícia, a través del magistrat Santiago Vidal, ara director de Programa per a l'Estudi de les Institucions i Organismes, ha iniciat un estudi per suplir els jutges que podrien abandonar Catalunya en cas d'una eventual independència i seleccionar els seus possibles substituts.

En un breu comunicat, el Departament de Justícia va negar que ni aquesta conselleria ni la Generalitat estiguin «reclutant jutges per a una hipotètica Catalunya independent» i va afegir que, «evidentment», no s'ha fet cap encàrrec a ningú en aquest sentit.

En el seu comunicat, el TSJC afirma de la seva banda, davant la informació publicada, « sense perjudici del desmentit del Departament de Justícia», que no pot acceptar «que es qüestioni la continuïtat en l'exercici jurisdiccional independent, imparcial i responsable, conforme a la Constitució, dels jutges i jutgesses» de Catalunya. Després de criticar que s'hagi iniciat un procés de selecció «al marge de la legalitat constitucional», l'alt tribunal català també rebutja que «es pugui traslladar a l'opinió pública que l'efectiva protecció dels drets i llibertats dels ciutadans s'encomanarà a un nombre indeterminat de persones sense cap subjecció als cursos previstos per la llei».

Per al TSJC, la informació sobre el possible reclutament de jutges per a una Catalunya independent «la compromet greument», per això reclama al Departament de Justícia que «exigeixi les responsabilitats corresponents» en relació amb aquest cas.

Petició de respecte

«La fortalesa, la dignitat, el respecte i l'exercici independent i imparcial de la jurisdicció és la clau de volta per al funcionament de qualsevol societat democràtica avançada», subratlla el comunicat del TSJC, que afegeix: «Els poders públics, tots ells, tenen l'obligació de promoure la confiança col·lectiva en el poder judicial».