El candidat del PSC a la presidència de la Generalitat, Miquel Iceta, va valorar ahir positivament els resultats aconseguits assegurant que, tot i haver diminuït tant en escons com en vots, tot assegurant que els ha permès remuntar una situació que alguns qualificaven de terminal. "Veiem de forma positiva els resultats tenint en compte un context de polarització i després d'haver patit una escisió. La posició que tenim i el nombre de diputats és similar a la de l'anterior legislatura. Creiem que això és tot un èxit", va dir Iceta.

Iceta va valorar els resultats quan ja pràcticament s'havien escrutat tots els vots. Els socialistes s'han quedat amb 16 dels 20 escons que tenien al 2012, tot i mantenir-se com a tercera força parlamentària. En el seu discurs a la seu del partit, el líder del PSC va dir que valoraven de forma positiva els resultats tenint en compte el conteext, la traumàtica escissió així com la "competència amb forces emergents. En aquest sentit, va dir que aquestes eleccions demostren que "només obrint camí a la reforma federal s'aconseguirà donar la volta a la situació a Catalunya".

D'altra banda, va afirmar que la campanya que han fet els ha permès remuntar una situació que molts havien definit com a "terminal". A banda d'això, Iceta va analitzar també els resultats d'altres formacions, en particular de les candidatures independentistes i de Ciutadans. En aquest sentit, va felicitar els "guanyadors" de Junts pel Sí per la seva representació que, va recordar, "és inferior a la suma de CiU i ERC en l'anterior legislatura". En aquest sentit, el líder socialista va recordar que Artur Mas va convocar les eleccions "convençut" que hi hauria una majoria a favor de la independència. "Comptats els vots, no és així", va insistir. Iceta també va demanar als integrants de la candidatura de Junts pel Sí que "en siguin plenament conscients" perquè "el que plantejaven aquestes eleccions com un plebiscit no ha arribat ni a un 50% dels vots".

Malgrat això, va dir que això "els atorga la responsabilitat de governar Catalunya" i va afegir que ho hauran de fer "des del respecte a la llei i a les altres opcions amb representació parlamentària".

Amb tot, va afirmar que mantindrà el seu "discurs polític" que aposta pel diàleg i el pacte per tal de trobar una sotida al problema d'encaix entre Catalunya i Espanya i va dir que el proper Govern ha de treballar per la reactivació econòmica, la defensa del benestar i la recuperació del prestigi de la política. "En el conjunt d'Espanya hi ha molts ciutadans que no accepten el manteniment de l'actual situació.

Pel que fa a altres formacions, Iceta va felicitar també a Ciutadans pels resultats i a la seva candidata, Inés Arrimadas, pel seu "important resultat".