El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, va assegurar que els partidaris de la independència a Catalunya "han perdut el plebiscit" tenint en compte els resultats de les eleccions catalanes, malgrat la victòria de la llista de Junts pel Sí. "Han guanyat en escons i no en vots, el plebiscit l'han perdut perquè hi ha una majoria de catalans que no vol la independència, però que sí vol obrir un temps de convivència, diàleg i de reforma en el conjunt del país", va assegurar Sánchez en una compareixença davant els mitjans a la seu de Ferraz al costat de les banderes d'Espanya, Catalunya i la UE.

"Junts pel Sí ha obtingut la confiança majoritària, però no per seguir creant problemes, sinó per resoldre'ls, no per saltar-se la llei o actuar contra la llei, sinó per respectar-la, i si ha de fer alguna cosa és governar per a tots i no només per als que li han donat suport", va defensar Sánchez.

Després d'exigir a Mas que assumeixi les seves responsabilitats, li va demanar també que en la seva tasca de formar govern, la seva prioritat sigui "cosir les ferides" provocades durant els cinc últims anys després de "fracturar i dividir" Catalunya en dos blocs.

Des de "demà (avui) mateix", va destacar, "cal començar a estendre ponts" i "posar fi als monòlegs, a l'acumulació de greuges i als fronts" aixecats "pels rupturistes i els immobilistes".

El secretari general del PSOE va remarcar que "dins de la unitat d'Espanya i de la Constitució, es pot parlar de tot, fins i tot, de la seva reforma", però fora d'ella, no és possible. "Quan dic res, és res. Que no esperin res del PSOE", va advertir Sánchez, per a qui Espanya és "una gran nació, indivisible, diversa i plural".

Després de recordar que en els seus 136 anys d'història el PSOE sempre "ha garantit la unitat d'Espanya i ha protagonitzat els majors avanços socials i democràtics", va oferir als catalans "reconstruir la unitat de Catalunya" des del Govern de l'Estat.

Davant la resta d'espanyols, també es va comprometre a obrir un període de reformes i modernització del país que porti a consolidar "un procés de convivència" com el viscut en la democràcia.

Enhorabona a Ciutadans

Vestit amb vestit fosc i corbata vermella, com ho va fer en la seva proclamació com a candidat a la Moncloa el passat mes de juny, Sánchez va celebrar que entre els partits no independentistes, hagin "triomfat clarament les tesis reformistes" que encarnen els socialistes i Ciutadans, als quals va donar l'enhorabona pel seu segon lloc a les eleccions.

Del candidat del PSC, Miquel Iceta, Sánchez va valorar la campanya realitzada i que hagi aixecat "la bandera de la convivència, la concòrdia i la negociació" en "un moment d'extraordinària dificultat i complexitat". El líder socialista va felicitar tots els catalans que han votat de forma "lliure i amb plenes garanties democràtiques".