No sé, no sé, vostè creu que amb aquests resultats se li ha de donar l'enhorabona per alguna cosa?

Segur que sí, absolutament. I més si analitza la campanya que hem viscut, amb tot en contra.

Tot en contra?

Em refereixo als atacs constants per part del Govern espanyol i altres poders. Tenint tot això en compte ens hem quedat a un pas de la majoria absoluta. Crec que hi ha motius per estar més que satisfets.

Però en nombre de vots l'independentisme no ha arribat al 50%, i ara surten a dir que l'important són els escons.

És que la nosra intenció era celebrar un referèndum, però no ens han deixat. Amb un referèndum es poden comptar ben fàcilment els vots a favor del Sí i els vots a favor del No. Però com que no se'ns ha permès no hem tingut altre remei que fer-ho d'aquesta manera. Per aquest motiu hem de comptar els escons. Ara bé, també podem comptar els vots, però sense trampes, perquè Catalunya Sí que es Pot ha dit moltes vegades que no volen ser comptabilitzats ni a favor del no ni del sí. Si els deixem al marge, l'independentisme guanya també en vots. No sabem què haurien votat els seus electors en un referèndum, com no ho sabem del Partit Animalista o inclús d'UDC.

Però el que sí ha deixat clar en diverses ocasions Catalunya Sí que es Pot que no compartia el full de ruta.

Qui ho ha deixat clar és la gent que ha votat en favor d'aquest full de ruta que proposem Junts pel Sí. El mandat que ens han donat els ciutadans és incontestable.

Per tant ha de seguir endavant tal com estava previst malgrat no haver obtingut la majoria?

La gent, els votants, ha apostat pel full de ruta, així que el que ha de fer ara el Parlament és desplegar-lo. Les coses van així, el programa era aquest i si som honestos hem de complir amb el que dúiem al programa. Els electors han votat un programa que duu el full de ruta. Naturalment això obligarà a negociacions, ja que ens falten vots, però així és la democràcia.

I pensar que mesos enrere la suma d'ERC i CiU hauria sigut suficient per tirar endavant el que fos...

És clar, però pel mateix motiu que li explicava això no hauria sigut honest. En les passades eleccions no dúiem el full de ruta en el programa. Els que ens van votar no ho van fer d'acord amb un full de ruta. Hauríem tingut majoria d'escons, però no hauria sigut honest.

Hi ha més coses a pactar, inclús abans del full de ruta: Artur Mas ha de ser el nou president?

Per mi Artur Mas és un actiu indispensable. I pensem que si hi ha un partit també indispensable per tirar endavant el procés és CDC. Ningú pot imaginar el procés sense el concurs del partit majoritari al país. A més és el principal partit independentista.

Un partit que necessitarà el suport de la CUP, i aquests han dit clarament que pràcticament veten Artur Mas de president de la Generalitat.

Ja veurem, encara hem de començar a parlar.

Veu possible que la CUP s'empassi tot el que ha dit i accepti Artur Mas?

Miri, dins del procés no hi sobra ningú i el que menys hi sobra és el president Mas. Com li deia, les eleccions són encara tan recents que ni ens hem reunit. Estic segur que quan comencem a parlar la CUP i nosaltres, tots sabrem correspondre a l'encàrrec que ens ha fet el poble.

A veure si no hi són a temps. Ciutadans ja ha demanat la dimissió de Mas i la convocatòria de noves eleccions.

He, he. Fa una mica de riure que un partit els dirigents del qual s'han passat mesos dient que a Catalunya hi ha hagut massa eleccions els darrers anys, en demanin unes tot just haver-se celebrat aquestes. No sembla que sigui el que la gent espera de nosaltres en aquests moments, francament. En aquests moments tenim una gran responsabilitat davant dels votants. Per tant, no dono més importància a aquestes manifestacions, les atribueixo al moment en què van ser realitzades.

La CUP no es presenta a les eleccions espanyoles en considerar-les d'un altre país. CDC es presentarà a les d'aquest any?

S'haurà de veure, no crec que ara sigui el moment de parlar d'aquests temes. Ni tan sols n'hem parlat, ara la prioritat la tenim al nostre Parlament i a mirar que desenvolupi el full de ruta, que ha de començar amb una proposta de negociació amb Espanya, en el sentit de terminis, legalitat, etc.

Seria decebedor que després de tot aquest camí no s'arribés enlloc?

En aquests moments l'opció que el procés no arribi enlloc ja no existeix.